Suriname en Nederland praten over heropstarten relatie
19 Aug 2020, 01:44
foto
Minister Albert Ramdin


Na Guyana, is Nederland het tweede land waarmee Suriname fysiek om de tafel zit. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Ontwikkelingssamenwerking vertrekt vanmiddag naar Nederland voor dit werkoverleg. Het bezoek is een vervolg op eerdere afspraken tussen beide landen. “Het uitgangspunt in het overleg is het heropstarten van de goede relatie tussen beide landen”, zegt Ramdin aan Starnieuws. 

De minister zegt dat het de wens is van de beide regeringsleiders om de relatie naar een hoger politiek en diplomatiek niveau te tillen. Dit betekent onder meer ambassadeurs aanstellen in elkaars landen, regulier overleg voeren, samenwerkingsmogelijkheden in beeld brengen en concreet hierover afspreken. Op zijn agenda staan gesprekken met collega ministers, Tweede Kamerleden en Surinaamse politici die een beïnvloedende en mobiliserende rol kunnen spelen. 
Zonder in details te gaan, geeft de minister aan dat naast de politieke kant en samenwerkingsopties, Suriname op korte termijn ondersteuning probeert te krijgen. Ramdin laat in het midden wat hij concreet verwacht uit de gesprekken. “Het is een werkbezoek om lijnen uit te zetten. Ik wil niet vooruitlopen op de discussies.” 

Nieuwe wind
Suriname wil snel de nieuwe regering presenteren in het buitenland en aangeven dat er een “nieuwe wind” waait. De blikken worden gericht op serieuze samenwerkingsmogelijkheden, geeft Ramdin aan. De focus is op de korte termijn agenda en lange termijnontwikkeling, die voornamelijk gericht is “op het Surinaamse belang en het binnenhalen van investeringen”.

Ramdin zegt dat nog verder gedefinieerd moet worden wat het Surinaamse belang precies is. “Het gaat erom dat wij de buitenlandse politiek in dienst stellen van de ontwikkelingsvisie van de regering. Voor de korte termijn betekent dit nadrukkelijk de kwestie van Covid-19, armoedebestrijding en de financieel-economische crisis, waaronder het oplossen van het schuldenvraagstuk”. Deze drie onderwerpen komen ook aan de orde in de gesprekken in Nederland. Te zijner tijd, in de stabilisatie- en groeifase van het regeerprogramma, wordt het accent gelegd op het aantrekken van investeerders in verschillende sectoren.

Inbeslagname van 19,5 miljoen euro
Over de kwestie van de inbeslagname van 19,5 miljoen euro in Nederland (april 2018), zegt Ramdin dat de zaak in hoger beroep dient. “Normaliter interveniëren wij niet in dat soort discussies. Als het aan de orde komt, zal dat zijdelings zijn, maar het is geen agenda item.”

Geen kandidaat-ambassadeur
Ramdin reist alleen en maakt voor zijn werk onder andere gebruik van de aanwezige capaciteit op de Surinaamse ambassade. De Surinaamse ambassadeurspost in Nederland is vanaf maart 2010 open en het is nog niet duidelijk wanneer er een nieuwe ambassadeur voor Nederland wordt benoemd. “Er is geen kandidaat op dit moment. Voor nu is het een kwestie van het eerste overleg hebben voor het tillen van de relatie naar het hoogste niveau.” Henk van der Zwan wordt de ambassadeur van Nederland in Suriname.

Ontmoeting presidenten
Ramdin ontmoet in Nederland ook de Surinaamse diasporagemeenschap om te praten over welke concrete bijdrage zij kan leveren. De minister keert 25 augustus terug. Op schema staan nog meer buitenlandse werkbezoeken, zoals aan Brazilië, zegt Ramdin. En in voorbereiding is een ontmoeting tussen president Chan Santokhi en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro; “dat zal binnenkort gebeuren”. Ook met de Verenigde Staten (VS) wordt overleg gevoerd. Door de Covid-19 pandemie is reizen naar de VS voor nu on-hold. Maar in de planning is een bespreking met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken, met het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April