Luis Abinader beëdigd als president Dominicaanse Republiek
17 Aug 2020, 14:54
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, woonde de beëdiging bij van de Dominicaanse president, Luis Abinader. (Foto: AP)


Luis Rodolfo Abinader is beëdigd als president van de Dominicaanse Republiek. Hij heeft vorige maand de verkiezingen gewonnen. De 53-jarige zakenman, die nog nooit een verkozen ambt had bekleed, won op 5 juli een termijn van vier jaar, waarmee hij een einde maakte aan het 16-jarig bewind van een centrumlinkse partij. Abinader was als tweede geëindigd bij de presidentsverkiezingen van 2016.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, was één van de aanwezigen bij de beëdigingsceremonie van zondag in Santo Domingo. Zijn reis kwam twee dagen, nadat de Dominicaanse Republiek het enige land was in de 15 leden tellende VN-veiligheidsraad dat een Amerikaanse resolutie ondersteunde om een ​​wapenembargo tegen Iran voor onbepaalde tijd uit te breiden.

"Deze verkiezing weerklinkt als een voorbeeld voor andere landen van de kracht van democratie en wat er mogelijk is wanneer landen prioriteit geven aan de wensen van hun volk", tweette Pompeo na de inauguratie van Abinader. Hij zei dat hij "optimistisch was over dit hoofdstuk in het Amerikaans-Dominicaanse partnerschap".

De verkiezingen in de Dominicaanse Republiek vonden plaats toen de coronavirus-pandemie het Caribische land van ongeveer 10,5 miljoen mensen, overspoelde. Abinader had zelf weken voor de verkiezingen in afzondering gezeten na een positieve test op het virus. De stemming zelf was vanwege Covid-19 uitgesteld vanaf mei.

Amerikaanse spanningen in Iran
De betrekkingen tussen de VS en Iran zijn verder verslechterd sinds president Donald Trump zich in 2018 terugtrok uit de nucleaire deal van 2015, waarbij Iran zijn nucleaire capaciteiten beperkte in ruil voor verlichting van sancties. De VS heeft sindsdien een beleid van maximale sancties tegen Teheran ingevoerd.

Na het mislukte bod van de Veiligheidsraad zei Trump dat hij de sancties zou voortzetten via het zogenaamde "snapback" -mechanisme dat in de deal wordt beschreven. EU-functionarissen hebben sindsdien gezegd dat, omdat de VS niet langer partij is bij de deal, ze het herstel van de sancties door de VS niet kunnen forceren.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April