VS bevestigt inbeslagname Iraanse brandstof
15 Aug 2020, 16:52
foto
Een ongedateerde afbeelding vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Justitie toont de Bella-olietanker. (Foto: AFP)


Het Amerikaanse ministerie van Justitie bevestigde vrijdag dat het de brandstoflading aan boord van vier tankers die door Iran naar het door crisis geteisterde Venezuela waren gestuurd, in beslag heeft genomen. "Met de hulp van buitenlandse partners is de brandstoflading in beslag genomen en nu onder Amerikaanse supervisie", meldde het ministerie, die het totaal op meer dan een miljoen vaten aardolie schat en het de grootste inbeslagname van brandstoftransporten uit Iran noemt.


De Wall Street Journal meldde eerder dat de schepen op zee in beslag waren genomen en op weg waren naar Houston, nadat de vorige maand een Amerikaans arrestatiebevel was uitgevaardigd om de lading van de tankers Bella, Bering, Pandi en Luna in beslag te nemen. Justitie heeft geen details verstrekt over de omstandigheden van de inbeslagname, maar beschuldigde Iran ervan "met geweld" aan boord te gaan van een niet-gerelateerd schip nadat de vier tankers in beslag waren genomen "in een kennelijke poging om de in beslag genomen petroleum terug te winnen".

Amerikaanse militaire functionarissen zeiden donderdag dat het incident plaatsvond in de Golf van Oman, waarbij Iran een helikopter en twee schepen gebruikte om het schip, een onder Liberiaanse vlag varende olie- en chemicaliëntanker, gedurende enkele uren over te nemen.

De VS heeft de Iraanse zakenman Mahmoud Madanipour, die naar verluidt banden had met de Revolutionaire Garde, ervan beschuldigd olietransporten naar Venezuela te regelen met behulp van offshore-frontbedrijven en schip-naar-schip transfers om sancties tegen Iran te omzeilen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, geleid door de speciale vertegenwoordiger voor Iran, Brian Hook, hielp bij de inbeslagname, zei woordvoerster Morgan Ortagus.

De opbrengst van de benzine zou naar een fonds kunnen gaan voor Amerikaanse slachtoffers van door de staat gesponsord terrorisme "in plaats van degenen die zich bezighouden met terrorisme", zoals de Revolutionaire Garde van Iran, zei ze. "De Verenigde Staten blijft zich inzetten voor onze maximale drukcampagnes tegen de Iraanse en (Venezolaanse president Nicolas) Maduro-regimes," voegde Ortagus toe.

De spanningen tussen Washington en Teheran zijn sinds 2018  geëscaleerd toen president Donald Trump de Verenigde Staten terugtrok uit een multinationaal akkoord dat het nucleaire programma van Iran bevroor en opnieuw verlammende sancties oplegde aan de economie. De Iraanse ambassadeur in Venezuela, Hojat Soltani, ontkende alle banden tussen Teheran en de in beslag genomen tankers. "De schepen zijn niet Iraans, en noch de eigenaar, noch de vlag heeft iets met Iran te maken", zei Soltani op Twitter.

Venezuela is bijna volledig afhankelijk van zijn olie-inkomsten, maar zijn productie is gedaald tot ongeveer een kwart van het niveau van 2008 en zijn economie is verwoest door zes jaar recessie. De sancties van Washington tegen het regime van Maduro hebben Venezuela, dat vroeger genoeg olie raffineerde voor zijn eigen behoeften, gedwongen zich tot bondgenoten zoals Iran te wenden om een wanhopig benzinetekort te verlichten. Iran stuurde eerder dit jaar verschillende tankers benzine naar Venezuela om de tekorten te helpen verlichten.
Advertenties