Olievlek verspreidt zich, zeeleven rond Mauritius sterft
12 Aug 2020, 08:44
foto

Een algemeen beeld toont de bulkcarrier MV Wakashio die vastliep op een koraalrif in de Riviere des Creoles, Mauritius. (Foto via Reuters)


Vrijwilligers uit Mauritius visten dode paling uit olieachtig water toen ze probeerden de schade aan de meest ongerepte stranden van het eiland in de Indische Oceaan op te ruimen nadat een Japanse bulkcarrier naar schatting 1.000 ton olie had gelekt. Het schip, MV Wakashio, eigendom van Nagashiki Shipping en geëxploiteerd door Mitsui OSK Lines Ltd, kwam op 25 juli tegen een koraalrif aan aan de zuidoostkust van Mauritius. Het begon vorige week olie te lekken, waardoor de vrees voor een grote ecologische crisis werd gewekt.

Activisten vertelden persbureau Reuters dat dode paling in het water dreef en dode zeesterren lagen in de kleverige zwarte vloeistof. Ook krabben en zeevogels sterven.

"We weten niet wat er verder met de boot kan gebeuren, het kan meer barsten", zei schoonmaakvrijwilliger Yvan Luckhun. De MV Wakashio heeft nog steeds zo'n 2.000 ton olie en zal naar verwachting uiteindelijk uiteenvallen, zei premier Pravind Jugnauth maandag laat, waarbij hij waarschuwde dat het land zich schrap moet zetten voor het ergste.

Toerisme is een belangrijk onderdeel van de economie van Mauritius en de regering, die vanwege de lekkage de noodtoestand heeft uitgeroepen, werkt samen met de voormalige koloniale heerser Frankrijk om te proberen de olie te verwijderen. De lekkage heeft het herstel van de natuurlijke flora en fauna en planten in de lagune dat twee decennia in beslag genomen, teniet gedaan. In 2000 verbood de regering het oogsten van zand in het gebied, zei Vikash Tatayah, directeur natuurbehoud bij Mauritius Wildlife Foundation, een niet-gouvernementele organisatie.
De fragmentatie van de olie in de zee zal naar verwachting koralen beschadigen wanneer de zwaardere deeltjes in de olie erop neerslaan, zei hij, eraan toevoegend dat de stappen die de regering heeft genomen om de ramp te voorkomen, ook worden onderzocht.

"Er is enige woede en kritiek van het maatschappelijk middenveld dat de regering misschien te veel tijd heeft genomen om te reageren", zei hij. Het schip lag bijna twee weken aan de grond voordat het olie begon te lekken. Mitsui OSK Lines zei in een verklaring: "We zullen ons uiterste best doen om de situatie snel op te lossen." Het verstrekte geen details daarover.
Advertenties