Guyana: Ali belooft 'politiek vrije' verdeling olie-rijkdom
08 Aug 2020, 14:26
foto
President Irfaan Ali en first lady Arya.


De nieuw gekozen president Irfaan Ali zegt dat zijn regering van de People's Progressive Party (PPP) een petroleumcommissie zal oprichten om ervoor te zorgen dat de olie- en gassector niet wordt onderworpen aan onnodige politieke inmenging. "Wat nog belangrijker is, we zullen ervoor zorgen dat elke cent van de inkomsten uit de sector wordt verantwoord, evenals elke cent die wordt uitgegeven", vertelde Ali het publiek tijdens zijn inauguratieceremonie. Ali is vandaag geïnaugureerd als Guyana's negende in het Nationaal Cultureel Centrum. President Chan Santokhi, minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin en first lady Mellisa Santokhi hebben de plechtigheid bijgewoond.

President Santokhi en minister Ramdin zullen ook bilaterale gesprekken voeren. De president keert morgen in de namiddag terug. De functie van president wordt waargenomen door vicepresident Ronnie Brunswijk. 

De Guyanese president Ali zei dat er geen twijfel bij de mensen mag bestaan "dat ons land, onze natie, onze mensen de begunstigden zijn van de olie- en gasindustrie." In dit verband zei hij dat de PPP-regering een Single Window Clearance-systeem zal creëren om de bureaucratie en de kosten van zakendoen te verminderen.

"Dit zal het voor lokale en buitenlandse investeerders gemakkelijker maken om bedrijven op te starten en te vestigen in onze economie waarvan de Wereldbank voorspelt dat ze dit jaar met maar liefst 52,8% zal groeien, waarmee ze alle 26 Latijns-Amerikaanse en Caribische staten overtreft."

Hij legde uit dat deze enorme verwachte groei "een overvloed is van onze aanzienlijke olie- en gasvondsten die terugwinbare aardoliebronnen beloven die worden geschat op meer dan 8 miljard vaten." Het staatshoofd erkende dat de opbrengsten van deze premie op een transparante manier moeten worden beheerd, zodat de bevolking van Guyana op een eerlijke en billijke manier de begunstigden zal zijn.

"Daarom zal mijn regering de wettelijke en regelgevende basis leggen waarop een nieuwe en moderne economie zal worden gebouwd, waarbij een vitaal evenwicht wordt gevonden tussen onze traditionele sectoren en de nieuwe en opkomende industrieën, waaronder olie en gas, technologie en communicatie."

Volgens Ali heeft zijn regering, om zakelijke ondernemingen te stimuleren, de energiekosten met 50 procent verlaagd door een combinatie van waterkracht, gas, zonne-energie en wind, waardoor de komende vijf jaar meer dan 400 megawatt aan nieuw geïnstalleerde capaciteit wordt toegevoegd." Hij sprak over programma's en projecten die onmiddellijk zullen worden uitgevoerd om zich te concentreren op welvaart en het creëren van banen.

Hij zei dat de hoge transportkosten ook zullen worden aangepakt door investeringen in een diepzeehaven, de Linden to Lethem Road, een brug met hoge overspanning over de rivier de Demerara en andere transformationele infrastructuurprojecten. Volgens  Ali is het de bedoeling van de PPP om elk deel van het land open te stellen en zich bij hen aan te sluiten, zodat er nieuwe kansen worden gecreëerd voor woningbouw en bedrijven, en om toerisme en andere dienstensector te creëren en uit te breiden.

“We willen een Guyana bouwen dat rijp is voor zakelijke kansen, bruist van de uitbreiding van de werkgelegenheid en eeuwig groeit in welvaart. Om dit alles te ondersteunen, zullen we het aanbod van internettoegang in het hele land uitbreiden om bedrijven en personen meer mogelijkheden te bieden."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April