Inheemsendag dit jaar sober en in kleine kring
07 Aug 2020, 02:43
foto


De Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP) is van plan om 9 augustus De dag van de Inheemsen, sober en in kleine kring te vieren en zich op deze dag te bezinnen over de grondenrechten. De dorpsbesturen krijgen het verzoek om elke grote bijeenkomst te mijden om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het besluit van de OSIP is gisteren genomen bij een spoed-zoomvergadering over de dreigende Covid-19-situatie in de dorpen.

OSIP schrijft in een persbericht dat zij afspraken zal maken met haar counterparts zoals de districtscommissarissen en gewestelijke politiecommandant, over te treffen beleidsmaatregelen en samenwerkingsvormen. De organisatie zegt dat de goede relatie met het vorige Nationaal Covid-19 Management Team (NCMT) met het nieuwe team gecontinueerd moet worden. Een aantal aanvragen en afspraken zijn vanwege de overdracht naar het nieuwe NCMT nog niet nagekomen, schrijft OSIP.

Door de versoepeling van de Covid-maatregelen komen weer veel mensen uit Paramaribo naar de dorpen. Een aantal controleposten is bij de versoepeling opgeheven, terwijl de kans op verspreiding van het virus bestaat. De OSIP vraagt in het persbericht om te overwegen om weer controleposten te plaatsen, al dan niet in aangepaste vorm.

Ook de steeds groter wordende honger naar grond binnen inheemse gebieden is besproken, schrijft OSIP. De organisatie benadrukt dat verdere grondroof van inheemse gebieden, zoals recentelijk op Powakka en de Arawarasluis, niet meer toegestaan zal worden en dat vanaf nu de dorpen strijdvaardig gemaakt moeten worden om indien nodig op te treden tegen elke vorm van bedreiging van de gebieden.

Aan de zoommeeting hebben Pikin Poika, Akarani (Bigi Poika), Tibiti, Pikin Saron, Koropa (Matta), Witsanti, Hollandse Kamp, Bernarddorp, Kabendadorp, Powaka, Phillipus Shikwabana, Kashipurhi, Redidotie en Kumbasi, deelgenomen, zegt de OSIP in het persbericht.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March