Minister Levens: Scholen gaan in oktober open
06 Aug 2020, 02:00
foto
Onderwijsminister Marie Levens gaat in op de onderwijssituatie. (Beeld: DNA)


De school zal niet beginnen op 1 september zoals de vorige regering bij resolutie had bepaald. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft dat woensdag meegedeeld in De Nationale Assemblee. Dit wordt formeel bekendgemaakt nadat alle betrokkenen gehoord zijn, met name ouders, leerkrachten, studenten, vakbonden, staf van het ministerie, bus- & boothouders voor schoolvervoer en het bedrijfsleven dat stages regelt.

Minister Levens legde uit dat na al deze hearings ze naar de Raad van Ministers gaat om de missive waarin het besluit staat dat de scholen op 1 september beginnen, in te trekken. Er wordt een nieuw besluit genomen om in oktober met de school te mogen beginnen. Er zal opnieuw rekening gehouden worden worden alle Covid-protocollen, ook het verbod op samenscholing. Eveneens zullen, na alle belanghebbenden gehoord te hebben, voorstellen worden gedaan over het overgaan naar het volgende leerjaar. Dit zal in het voordeel zijn van de leerlingen. 

De leerlingen van de zesde klas van Marowijne hebben de toets gemaakt. Het gaat om een diagnostische toets voor die leerlingen, zei Levens. Het is goed om te weten waar de kinderen staan. Er zullen deze maand extra lessen gegeven worden aan deze kinderen die allemaal zullen meedoen aan het herexamen in september. De bewindsvrouw deelde ook mee dat de afdeling Binnenland op het ministerie in ere is hersteld. Het traject zal door deze afdeling worden uitgewerkt om deze bijzondere situatie succesvol te laten zijn. 

Voordat de scholen in oktober kunnen beginnen moet er heel veel werk worden verzet. Het gaat onder andere om dat de bussen moeten rijden. Het luchtruim naar het binnenland moet volledig opengesteld zijn. De veiligheidsprotocollen gaan aangescherpt worden. De lesplannen, de curricula moeten bijgesteld worden.  Leerkrachten moeten getraind worden in het minimale gebruik van multimedia. Schoolradio en -televisie moeten verder ontwikkeld worden. Het is zeker dat niet alle kinderen tegelijk op school zullen kunnen zijn en niet alle vijf dagen voor elk kind. Binnenkort komt het ministerie uit met meer duidelijkheid, rekening houdend met de ernst van de situatie. 
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April