Regering wil SRD 1.5 miljard voor aanpak Covid-19
06 Aug 2020, 00:00
foto
Minister Financiën & Planning ad interim, Albert Ramdin, beantwoordt vragen. (Beeld: DNA)


Minister van Financiën & Planning ad interim, Albert Ramdin, heeft in De Nationale Assemblee woensdag aangegeven dat op basis van calculaties SRD 1.8 miljard extra nodig is voor de resterende maanden van dit jaar. Hij heeft de initiatiefnemers van de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand gevraagd om in de wet SRD 1.5 miljard op te brengen. Toen de Covid-besmettingen rond de 10 tot 12 waren, is er SRD 400 miljoen uitgetrokken voor het noodfonds.

Uit het Covid-noodfonds is betaald SRD 282.950.790. Er is ongeveer 98 miljoen over. Tot een bedrag van ruim SRD 18 miljoen zijn er uitstaande schulden. Er blijft iets minder dan SRD 100 miljoen van dat fonds over. Dit blijkt uit een rapport met bedragen die via e-mails vanuit Financiën naar de Centrale Bank van Suriname zijn gestuurd. Er zijn geen onderliggende stukken of andere documenten aangetroffen door minister Armand Achaibersing van Financiën. Ramdin zegt dat zijn collega het rapport verder aan het bestuderen is. Er kan geen uitspraak worden gedaan over de doelmatigheid van de uitgegeven bedragen. 

Financiën heeft van heel wat ministeries begrepen dat veel rekeningen niet zijn betaald. Bijkans SRD 182 miljoen aan uitstaande schulden aan onder andere hotels, extra AOV, Kinderbijslag, uitkering aan zwakke huishoudens. Terwijl het saldo moest zijn SRD 98 miljoen, zal na alle uitgaven op een negatief saldo uitgekomen worden, merkte Ramdin uit. "Wij starten dus met een negatief saldo", concludeerde de bewindsman. 

Nu zijn er meer dan 2.000 positieve gevallen. Er is extra geld nodig voor deze vijf maanden van het jaar, aangezien Covid-19 niet opgenomen is in de begroting. De capaciteit van de zorg behoeft dringend uitbreiding. Er moeten investeringen plaatsvinden. Aan het bedrijfsleven moet er ondersteuning gegeven worden en gezinnen die getroffen zijn. Ook zijn er extra kosten voor het opstarten van het onderwijs. Op grond van de kosten, heeft de regering gevraagd het bedrag aan te passen. 

Enkele geschatte kostenposten die Ramdin noemde voor de rest van het jaar zijn:
- Onderwijs SRD 50 miljoen
- Tegemoetkoming bedrijfsleven (midden- en kleinbedrijf, horecasector) SRD 100 miljoen per maand, wat neerkomt op SRD 500 miljoen
- AOV, AKB, werklozenuitkering en ondersteuning aan gezinnen SRD 500 miljoen
- Medische investeringen voor het geven van goede zorg SRD 400 miljoen
- Operationele kosten SRD 300 miljoen.
De kosten komen neer op SRD 1.8 miljard. De regering heeft voorgesteld dat het bedrag dat geautoriseerd wordt, opgetrokken wordt naar SRD 1.5 miljard. 

Als de documenten over de bestedingen verder zijn uitgewerkt, zal De Nationale Assemblee een exemplaar krijgen. De bewindsman overhandigde aan het college de informatie die nu beschikbaar is. 
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April