CTG-president Alexandre: 'Nieuw tijdperk' voor Suriname
05 Aug 2020, 07:26
foto
Rodolphe Alexandre, president van de Assemblee in Frans-Guyana. (Foto: AFP/ Jody Amiet)


Er begint een 'nieuw tijdperk' voor Suriname onder leiding van president Chan Santokhi, stelt president Rodolphe Alexandre van Collectivité Territoriale de Guyane, de Assemblee in Frans-Guyana. “Suriname zal zeker meer rust vinden en echt schitteren op het internationale toneel en in het bijzonder de Guyana's”, zegt Alexandre aan Starnieuws. 

De CTG-president is solidair met Santokhi, die aankijkt tegen verschillende uitdagingen, zoals het Covid-19 pandemie en de financiële en economische crisis van Suriname. “Desalniettemin zal deze verandering in de leiding van de Republiek Suriname het mogelijk maken het land een nieuwe impuls te geven.”

Alexandre zegt dat hij “verheugd is over de soevereine keuze van het volk”. Hij heeft dit ook kenbaar gemaakt in een felicitatieboodschap aan Santokhi, na zijn inauguratie op 16 juli. In die brief gaf Alexandre aan dat deze keuze Suriname instaat stelt om “voor eens en voor altijd een pijnlijke bladzijde uit zijn jonge geschiedenis om te slaan en zich resoluut te richten op nieuwe horizonten en nieuwe uitdagingen”.

De pijnlijke bladzijde verwijst naar de vroege jaren 80, licht Alexandre nader toe. “Het was voor de gewezen president moeilijk om zijn land werkelijk te vertegenwoordigen en zijn rol als staatshoofd naar het Surinaamse volk en het buitenland volledig te vervullen.” Alexandre ziet Suriname met Santokhi aan het roer, regionaal en internationaal schitteren in het kader van vreedzame diplomatieke betrekkingen.

Als buurland kijkt Frans-Guyana uit naar verdieping en verbreding van de samenwerking met ons land. Dit kan door sterke instellingen en regelmatige ontmoetingen tussen de autoriteiten van beide landen, geeft Alexandre aan. Als eerste uitdaging in de samenwerking noemt hij de strijd tegen illegale activiteiten, zoals visserij, goudwinning, drugshandel en oversteek van landbouwproducten. Via het lokaal CTG-kantoor in Paramaribo wordt er al hierover gesproken en gaan partijen voor een eenduidige aanpak van de problemen. Maar er moet nog meer gebeuren in de bestrijding van de illegaliteit.

De toename van de handel in het Guyana-schild, ziet Alexandre ook als uitdaging. “In 2022 zal een grotere veerboot op de Marowijne rivier varen”, legt hij uit, “het project, gefinancierd in het kader van het Europees programma voor de Amazone, is een voorbeeld van de kansen die ons als buurlanden te wachten staan”. In anticipatie op de nieuwe veerboot, doet het CTG-kantoor Paramaribo onderzoek naar oplossingen voor een betere economische integratie van de Guyana's. Het eindrapport wordt tegen het eind 2020 gepresenteerd in Frans-Guyana, Suriname en Guyana.

Alexandre ziet graag dat Surinamers en Fransen elkaar beter leren kennen; dat zij de taal van de buurman leren. De toeristische sector moet verder ontwikkeld worden en er moeten meer uitwisselingen zijn tussen jongeren, vooral studenten en sporters. De CTG-president kijkt uit naar een ontmoeting met president Santokhi om de verschillende projecten en samenwerking in het grensgebied verder te bespreken. 
Advertenties