Hong Kong stelt verkiezingen uit met een jaar
01 Aug 2020, 08:28
foto
Carrie Lam zegt dat er politieke motieven zijn om de verkiezingen met een jaar uit te stellen. (Foto: Reuters)


Carrie Lam, de leider van Hongkong, heeft de verkiezingen van 6 september voor de wetgevende macht van de stad met een jaar uitgesteld. Reden daarvoor is een piek in nieuwe gevallen van het coronavirus. Het uitstel dat vandaag is aangekondigd betekent een klap voor de pro-democratische oppositie die had gehoopt meer stemmen te winnen.

De oppositie had tot doel een golf van wrok te zaaien over een nieuwe nationale veiligheidswet, die Beijing de stad op 30 juni heeft opgelegd. De oppositie hoopte zo een ​​meerderheid te winnen in de Wetgevende Raad, waar de helft van de zetels rechtstreeks wordt gekozen en de andere helft voornamelijk wordt ingevuld door pro-Beijing aangestelden.

Het uitstel komt nadat 12 pro-democratische kandidaten werden gediskwalificeerd om mee te doen aan de verkiezingen. Ze werden verboden mee te dingen onder meer door vermeende subversieve bedoelingen, verzet tegen de nieuwe veiligheidswet en het voeren van campagne om een ​​meerderheid te behalen voor het blokkeren van die wetgeving.

Lam, die zei dat de verkiezingen volgend jaar op 5 september zouden plaatsvinden, vertelde de verslaggevers dat de beslissing de moeilijkste was die ze in zeven maanden had genomen, maar ze richtte zich "op het beschermen van de gezondheid van mensen."

"We hebben 3 miljoen kiezers die op één dag in heel Hong Kong uitgaan, een dergelijke stroom van mensen zou een hoog risico op infectie veroorzaken", zei Lam.

Lam, gesteund door Beijing, zei dat ze een noodwet moest aangrijpen om het uitstel te doen. Ze stelde dat er geen sprake was van politieke overwegingen bij het besluit. Het Chinese parlement zou beslissen hoe het door de wet veroorzaakte vacuüm wordt opgevuld.

De stembusgang zou de eerste officiële stemming van de voormalige Britse kolonie zijn geweest sinds Beijing de veiligheidswet had opgelegd om - wat China in grote lijnen definieert als - afscheiding, ondermijning, terrorisme en heimelijke verstandhouding met buitenlandse troepen, aan te pakken met straffen tot levenslang in de gevangenis.

Hong Kong keerde in 1997 terug in de boezem van Chinese heerschappij onder een garantie van autonomie, maar critici zeggen dat de nieuwe wet de hoge mate van autonomie van de door de Chinese regering geleide stad ondermijnt en op een autoritair pad zet.

De Chinese en Hongkongse regeringen zeggen dat de wet de vrijheden van Hongkong niet ondermijnt en noodzakelijk is om de orde en welvaart te behouden na maanden van vaak gewelddadige protesten tegen de regering vorig jaar. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wending, zei eerder dat de uitbraak van het coronavirus in Hongkong een factor was bij de verkiezingen, die een binnenlands probleem is.

Stijging Covid-19-gevallen

Hong Kong heeft sinds januari meer dan 3.000 gevallen van het coronavirus gemeld, veel lager dan in andere grote steden over de hele wereld. Maar de afgelopen 10 dagen zat het aantal nieuwe infecties in de drievoudige cijfers.

Niettemin zullen regeringscritici de rechtvaardiging voor het uitstel in twijfel trekken.
Rivaliserend financieel centrum Singapore, dat een grotere uitbraak van het coronavirus heeft gehad, heeft in juli algemene verkiezingen gehouden.

Minstens 68 landen en gebieden hebben sinds februari nationale of regionale peilingen als gevolg van het coronavirus uitgesteld, aldus het Internationaal Instituut voor Democratie en Verkiezingsondersteuning. Maar tenminste 49 landen en gebieden hebben besloten om nationale of sensationele verkiezingen te houden, zei het.

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April