Financiële tegemoetkoming van FIFA
31 Jul 2020, 00:59
foto


Uit verkregen informatie blijkt dat de SVB moeite heeft met de vraag die ik gesteld heb in mijn column: Zwendelarij bij de SVB? Ik wens als volgt hierop te reageren.

Volgens de nieuwssite nu.nl van 24 april 2020, heeft de Wereldvoetbalbond FIFA op 24 april 2020 een financiële tegemoetkoming van maar liefst 150 miljoen Amerikaanse dollars doen toekomen aan alle 211 aangesloten nationale bonden. De FIFA heeft vrijdag een bedrag van in totaal 150 miljoen dollar (bijna 139 miljoen euro) overgemaakt naar de 211 aangesloten nationale bonden, aldus nu.nl.

Hierdoor komt elke bond meteen in aanmerking voor circa 500.000 Amerikaanse dollars. FIFA-voorzitter Gianni Infantino: "De pandemie zorgt voor ongehoorde uitdagingen voor de hele voetbalgemeenschap en als wereldvoetbalbond is het de plicht van de FIFA om degenen te ondersteunen die dat acuut nodig hebben". Een bezoek aan de FIFA-website heeft dit bericht bevestigd. "FIFA will release all operational funding due to member associations for the years 2019 and 2020 in the coming days as the first step of a relief plan to assist the football community impacted by the Covid-19 pandemic. This measure will mean that a total of around USD 150 million will be distributed among the 211 national football governing bodies around the world", staat op de website van de moederorganisatie. Geen enkele andere nationale bond heeft aangegeven dat het geld niet is ontvangen.

Daags daarna op 11 juni, heb ik zonder de SVB bij de naam te noemen, gevraagd als de bond medegevoel wilde tonen met de zwaksten in zijn organisatie die het hardst getroffen zijn door de Covid-19 pandemie. Het verwondert me dat de bondsvoorzitter het nodig acht om op 27 juni 2020 te schrijven naar de FIFA met het verzoek om uit de eigen begroting alle 46 leden US$ 1000 te geven. Heeft de SVB het geld niet ontvangen en is dus de informatie op de officiële website van de FIFA onbetrouwbaar? De bondsvoorzitter geeft aan dat hij de US$ 1000.000 die is toegezegd, nog niet heeft ontvangen, maar die US$ 500.000 is volgens de nu.nl sedert april gestort op de rekening van de nationale bonden. "Met het bedrag van de FIFA worden betalingen van 2019 die nog niet waren voldaan en van 2020 uitgekeerd. De bonden krijgen afzonderlijk allemaal direct circa 500.000 dollar", aldus nu.nl op haar website.

Ten overvloede wijs ik er op dat ik geen beschuldiging heb geuit, maar slechts de vraag gesteld heb als er zwendelarij is bij de SVB (zie column: Zwendelarij bij de SVB?). Voorts heb ik ook gesteld dat de SVB niet verplicht is om al het geld te verdelen onder de leden, maar dat er wel goed gecommuniceerd moet worden met de leden, zodat er draagvlak is voor het te volgen pad. Ik heb ook aangegeven te hopen dat de SVB een goede reden heeft om de gelden die bestemd zijn als reddingsboei voor de verenigingen, aan te houden.

SVB-voorzitter John Krishnadath heeft gesteld dat hij toestemming heeft gevraagd en gekregen om de leden US$ 1000,- te geven, waarom moet hij dan weer vragen als hij het geld in vreemde valuta moet geven? Als laatst heb ik ook een voorstel gedaan over het intern blijven van de spelers die in oktober WK-kwalificatie wedstrijden moeten spelen, maar daarop heeft hij niet eens gereageerd. Tot slot wijs ik erop dat ik slechts gereageerd heb op wat Aniel Ghisaidoebe heeft gezegd tijdens een lokaal sportprogramma. Ik snap de hele heisa niet. Leest u zelf de artikelen op nu.nl en op fifa.com. Het oordeel is aan u.

Mireille Hoepel
Advertenties