Albert Ramdin: Er is vertrouwen in komende regering
15 Jul 2020, 07:07
foto
Albert Ramdin, algemeen coördinator van het transitie team en aankomend minister van Buitenlandse Zaken. (Foto: René Gompers)


"Er is een stukje vertrouwen in de toekomstige regering," zegt Albert Ramdin, algemeen coördinator van het transitie team. Hij stelt dat op basis van dit vertrouwen 99,84% van de obligatiehouders van de US$ 125 miljoen hebben ingestemd met de voorstellen tot herschikking van de betalingsschema.

Deze lening, bekend als de Afobakadam-lening, heeft ervoor gezorgd dat ratingsbureau's de kredietwaardigheid van Suriname naar beneden hebben bijgesteld. Ramdin legt uit dat de RD (restricted default) nog net geen default is. Volgens hem hebben de ratingsbureau's niet genoeg informatie over de plannen van de nieuwe regering. "We zullen met Fitch praten en de informatie verschaffen en vragen dat ze de rating bijstellen." Behalve Fitch heeft ook Standard & Poor's zijn beoordeling voor Suriname verder verlaagd.

Na de overdracht donderdag zal worden nagegaan welke leningen er zijn aangegaan, welke met of zonder onderpanden. Ramdin zegt dat het een paar weken kan duren om de typering van de leningen vast te stellen. Pas daarna kan worden gekeken welke de beste methoden zijn om wat ademruimte te creëren. Gangbaar is dat het bij de bilaterale en multilaterale leningen makkelijker gaat om de schulden te herschikken.

Na de inventarisatie zullen de gesprekken aanvangen met een aantal landen om na te gaan op welke manier zij kunnen helpen om schuldverlichting te krijgen. In één adem noemt Ramdin ook gesprekken met IMF, de Wereldbank en de IDB. Ook de verschillende kapitaalstromen in het land moeten worden geïnventariseerd, zegt hij. Als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is hij vast van plan bronnen aan te boren om fondsen naar Suriname te krijgen om verlichting te brengen in de situatie die vooral de coronaviruspandemie heeft veroorzaakt.

Zo is diaspora een van de bronnen van ontwikkeling. Het gaat volgens Ramdin niet alleen om kapitaalstromen van Nederland naar Suriname, maar ook omgekeerd. Het zijn investeringen, maar ook expertise, steun en bijdragen. Suriname wil de mogelijkheid bekijken om het Europese bedrijfsleven via het land naar de regio te laten opereren. In de diaspora zullen ook capaciteiten en netwerken worden gemobiliseerd om het land te ontwikkelen. "Elke investering die het land ten goede komt, daar zal naar worden gekeken."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April