Maduro poogt buitenlandse activa naar Rusland te verplaatsen
14 Jul 2020, 13:40
foto
De Venezolaanse president, Nicolás Maduro, heeft eerder geprobeerd het goud van het land dat in bewaring is bij de Bank of England, weg te halen. (Foto: Reuters)


Net als bij de goudreserves heeft het regime van Nicolás Maduro geprobeerd Venezolaanse fondsen die in het buitenland zijn gestort, te verplaatsen en zich toe te eigenen. Enrique Castells, aangesteld door de interim-regering van Juan Guaidó voor het beheer van de minerale hulpbronnen van Venezuela, onthulde dat Maduro 25 miljoen euro aan geld van de Corporación Venezolana de Guayana (CVG) in Spanje naar Rusland wilde overhevelen.

Castells legde uit dat door Maduro aangewezen mannen "probeerden het geld met valse documenten naar Rusland te brengen". Ondertussen worstelt de interim-regering met het terugwinnen van de US$28 miljoen die bevroren is bij drie banken in Spanje, die Maduro probeerde los te krijgen.

Het is niet de eerste keer dat de regering heeft geprobeerd Venezolaanse hulpbronnen naar het buitenland te verplaatsen. In feite probeerde het regime ook de goudreserves bij de Bank of England te verplaatsen, maar dit werd verhinderd omdat Maduro niet werd erkend als de legitieme president.

Vorige week heeft de 'interim-regering' van Juan Guaidó een proces tegen Maduro in Londen gewonnen en de controle over twee miljard dollar weggenomen. De rechtszaak begon omdat het regime de controle over het geld wilde overnemen en besloot daartoe de Bank of England aan te klagen.

De goudreserves op de Centrale Bank van Venezuela zijn aan het verdwijnen, omdat Maduro ze heeft gebruikt om aan de macht te blijven. Het regime is erin geslaagd voedsel en zelfs benzine te importeren door met Venezolaans goud te betalen en de grondwet van het land te schenden. Hetzelfde is gedaan met de in het buitenland gestorte gelden van het land.

Volgens schattingen van de interim-regering worden Venezolaanse activa ter waarde van ongeveer vijf miljard dollar in het buitenland geblokkeerd en kunnen ze worden teruggevorderd. "Er kan in Europa ongeveer vijf miljard dollar zijn, met ongeveer drie miljard aan goud in Engeland", zei Jose Ignacio Hernandez, die tot een paar weken geleden bijzondere aanklager was van interim-president Guaidó, tegen PanAm Post.

Naast de rechtszaken in Europa om Maduro's controle over de activa weg te nemen, zei Hernandez dat Chavismo (de Venezolaanse linkse politieke beweging ontstaan tijdens wijlen Hugo Chávez) volgens zijn schattingen meer dan 200 miljard dollar had gestolen: “Er is geen exacte schatting van de activa die door corruptie zijn omgeleid. Volgens schattingen van De Nationale Assemblee en enkele experts, kan het bedrag tussen de 200 en 400 miljard dollar liggen. ”

Hernandez onthulde dat in de Verenigde Staten, met name in Florida, het proces tegen Abraham Ortega gaande is. Ortega was vrijgesteld van Petróleos de Venezuela, en de interim-regering hoopt zo'n 20 miljoen dollar terug te krijgen van de corruptie van Chavismo.
Advertenties