Arbeid geeft boekwerk uit bij viering gouden jubileum
14 Jul 2020, 10:49
foto
Minister Moestadja neem het boekwerk in ontvangst uit handen van de schrijvers Glenn Piroe en Imro Smith. In het midden gastschrijver Georgetine Nremoredjo. (Foto: Arbeid/NII)


Het eerste exemplaar van het boek ‘Van onvrije arbeid naar decent work, koersend richting futuristische werkplek’ is door de schrijvers Glenn Piroe en Imro Smith aangeboden aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid. De uitgave is in verband met het gouden jubileum van het ministerie van Arbeid. 

Volgens Moestadja creëert dit boek een soort tijdscapsule voor het nageslacht. Hiermee kan steeds in perspectief worden teruggekeken naar de wording van de Surinaamse samenleving sinds de koloniale periode, gevolgd door de periode als land in het koninkrijksverband alsook de verschillende politieke perioden vanaf de verkrijging van de staatkundige soevereiniteit.

Piroe is onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken en Smith is beleidsadviseur Communicatie. Zij hebben allebei verschillende boeken op hun naam staan. Het boek beschrijft het verloop van arbeid als productiefactor sedert de slavernij tot wat arbeid vandaag de dag uitademt, zegt de voorlichting van Arbeid.

In het boek staan ook korte artikelen van opkomende schrijvers op het vlak van arbeid. Zo zijn er stukken te lezen over: ‘De evolutie van arbeidsverhoudingen in Suriname op macro- en micro niveau’ door de jurist Meena Kandhai-Ramai, ‘Integriteit en het welslagen van het arbeidsbeleid’ door de jurist Effendi Djoeneri, ‘Javaanse contractarbeiders als mede pioniers bij de ontwikkeling van arbeid in Suriname’ door de jurist Edward Redjopawiro, ‘Modernisering arbeidswetgeving’ door de juristen Wihtley Lodik en Sulakshana Sewkaransingh, ‘Het veranderde gezicht van de arbeidsverhouding: van eigendom, naar huur en arbeidsovereenkomst’ door de jurist Mohnie Babulall, ‘Arbeid , ILO en internationale standaarden’ door de jurist Genti Mangroe, ‘De uitvoering van de actieve arbeidsmarktpolitiek in Suriname’ door arbeidsmarktdeskundige Shoblina Chotkan- Somai, ‘15 jaren Milieu in de portefeuille van Arbeid ’ door milieudeskundige Shelley Soetosenojo, ‘ Evidencebased arbeidsbeleid: de uitdaging van datacollectie en analyse’ door statisticus Naomi Esajas- Friperson, en  ‘de invloed van het Staatstoezicht op het arbeidsethos bij de werkende klasse’ door de jonge geschiedenisfilosoof Georgetine Nremoredjo.

Advertenties