VEAPS protesteert tegen benoemingen en zandafgravingen
10 Jul 2020, 22:16
foto


De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) roept de huidige –demissionaire – regering op om af te zien van diverse benoemingen die op het laatste moment zijn gedaan en gronduitgiften ten behoeve van zandafgravingen in het Damboentonggebied. De VEAPs schrijft dat haar leden en landbouwers dagelijks de zware klappen en de effecten van slecht financieel economisch beleid van de regering voelen. Hier komen de negatieve effecten van de coronacrisis bovenop.

Volgens de VEAPS zijn er al weken dagelijks berichten in de media over bestellingen die geplaatst worden door de regering, benoemingen op ministeries, waaronder LVV en andere overheidsinstanties, wurgcontracten, mutaties en bevorderingen. De organisatie vindt het doen van deze handelingen in deze multicrisisperiode, onfatsoenlijk. Tussen al deze berichten is er ook fake nieuws dat de verwarring compleet maakt, geeft de VEAPS aan.

Als klap op de vuurpijl, zegt de VEAPS, heeft zij het nieuws vernomen over de mutatie en wijzigingen bij Luchthavenbeheer en de benoemingen bij de directie van de SLM. De VEAPS merkt op dat dit nu niet past in deze crisistijd waarbij alle actoren in de waardeketen van de export van groenten en fruit grote offers moeten opbrengen. Vanwege de crisis ondervinden de telers en exporteurs dagelijks aan den lijve de zware negatieve effecten van de crisis en kunnen moeilijk het hoofd boven water houden.

Volgens de VEAPS laat de regering de exporteurs en telers in de kou, maar kiest wel ervoor om “partijloyalisten en vrienden” rijkelijk te accommoderen, terwijl de vliegtarieven alsmaar stijgen en de concurrentiepositie van de export van groenten en fruit verder verslechtert. Inmiddels zijn de vrachttarieven met meer dan 150% gestegen, en neemt de export af, zegt de VEAPS. “De luchtvrachtkosten liggen nu rond de USD 3,30 per kg. Willen we de agrarische productie en export verhogen, moeten de vrachtkosten omlaag zodat de concurrentiepositie van Suriname verbetert.”

Een ander punt van zorg waarvoor de VEAPS aandacht vraagt, is de uitgifte van de vruchtbare landbouwgebieden in het Damboentong gebied in het district Saramacca door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, aan concessionarissen voor zandafgravingen. De VEAPS vraagt onmiddellijke stopzetting van deze “landbouwonvriendelijke activiteiten”.

De VEAPS wenst graag dat de toekomstige minister van LVV en de toekomstige president van het land dit gebied als agrarisch gebied verklaren en alle zandafgravingen terstond stopzetten. De organisatie geeft aan te zullen blijven protesteren tegen handelen van de overheid dat de agrarische sector schaadt.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April