Debipersad: ABS bevestigt sterke toename prijzen in mei
10 Jul 2020, 00:00
foto
De inflatie - geldontwaarding - vertoont een enorme stijging. In vergelijking met een jaar (mei) geleden zijn de prijzen met 31.6% gestegen.


Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) meldt dat de consumentenprijzen op maandbasis in mei 2020 in vergelijking met de maand daarvoor (april) met 4,9% zijn gestegen. Vergeleken met mei 2019 blijken de consumentenprijzen in een jaar tijd gemiddeld met 31,6% de lucht in te zijn gegaan. Econoom Steven Debipersad om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat sinds de start van 2020 merkbaar is dat allerhande producten maandelijks duurder worden. De wisselkoersontwikkeling sinds januari ligt deels hieraan ten grondslag. 

Op momenten moest door ondernemers haast het dubbele voor de Amerikaanse dollar worden neergeteld dan wat de Centrale Bank van Suriname als richtkoers gebruikt. “Veel van wat wij als samenleving consumeren wordt geïmporteerd of heeft een import-component, waardoor de prijzen van deze producten omhoogschieten, zodra de wisselkoers gaat lopen. In mei heeft de Covid-19 pandemie ook invloed gehad op prijzen in ons land, daar de internationale transport haast stil kwam te liggen en daarmee de aanvoer van producten uit het buitenland onder druk kwam. Naar het einde van mei en vooral in juni hebben de ‘total lock-down’ maatregelen ook doorgewerkt in de prijzen van vooral basisgoederen. Veel bedrijven hielden de deuren (verplicht) dicht en zij die open waren konden de prijs bepalen van schaars wordende goederen”, zegt Debipersad. 

De consumentenprijsindex (cpi) die maandelijks wordt bijgehouden door het ABS, is een maat voor de gemiddelde prijsverandering van goederen en diensten voor consumptieve doeleinden. De grootste prijsstijgingen in mei werden geregistreerd voor belangrijke basisgoederen zoals vlees en vleeswaren, spijsolie, boter en suiker. Door Covid-gerelateerde omstandigheden is er een achterstand gekomen in de maandelijkse cpi publicaties van het ABS, die een betrouwbaar beeld geven van de prijsontwikkelingen in de achterliggende periode. 

Debipersad geeft aan dat met de ontzettende prijs-toename in mei, de verwachting die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft over inflatie, reeds achterhaald is. Het IMF geeft namelijk op zijn website aan te verwachten dat (pas) tegen het einde van 2020 de inflatie zal zijn opgelopen tot 27,9%. “Uiteindelijk moet de prijsontwikkeling slechts gezien worden als een bevestiging van wat de consument reeds voelt in zijn portemonnee”. 

De inflatie zorgt ervoor dat je als burger, als gezin, als huismoeder, minder kan aanschaffen van wat noodzakelijk is. Hierdoor word je steeds een stukje armer. Vooral 2015 en 2016 werden gekenmerkt door hoge inflatiecijfers. Hierdoor zijn wij als samenleving behoorlijk verarmd. Ook toen was de wisselkoers de aandrijvende factor voor inflatie. De ervaring leert dat zodra er verkeerde economische keuzen door beleidsmakers worden gemaakt, de samenleving hiervoor zal opdraaien, stelt Debipersad.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April