Dominicaanse Republiek stemt ondanks corona-dreiging
05 Jul 2020, 10:37
foto
Gonzalo Castillo (l) van de regerende Dominican Liberation Party (PLD) en Luis Abinader, de kandidaat van de oppositionele Modern Revolutionary Party (PRM). (Foto:AFP)


Kiezers in de Dominicaanse Republiek zullen de toenemende coronavirus-infecties trotseren om een ​​nieuwe president te kiezen bij verkiezingen die een einde zouden kunnen maken aan 16 jaar ononderbroken bewind door de centrumlinkse Dominican Liberation Party (PLD). Oppositiekandidaat Luis Abinader is favoriet bij de verkiezingen van zondag, vandaag.  Hij had een leidende voorsprong genomen in opiniepeilingen, ondanks dat hij gedwongen werd zijn campagne op te geven nadat hij positief was getest op Covid-19.

Abinader, een 52-jarige zakenman, herstelde voldoende om zijn campagne tijdens een bijeenkomst op woensdag af te sluiten. "Er komt verandering en de PLD gaat"', beloofde hij een menigte van honderden van zijn aanhangers, die zich mochten verzamelen nadat de regering de beperking had versoepeld.

Een Gallup-peiling geeft Abinader, van de oppositionele Modern Revolutionary Party (PRM), meer dan 53 procent van de intenties van de kiezers, 20 punten voorsprong op Gonzalo Castillo, de regerende PLD-partij. Een andere peiling geeft Abinader een slankere marge van 12 punten.

Castillo, een voormalige minister van Openbare Werken, staat voor de PLD omdat de vertrekkende president Danilo Medina geen andere termijn mag onder de grondwet van de Republiek.

"Het Dominicaanse volk moet onthouden dat er op één dag een president wordt gekozen, maar de gevolgen blijven vier jaar bestaan", vertelde Castillo een menigte van zijn aanhangers in de stad Monte Plata.

De 66-jarige oud-president Leonel Fernandez staat op de derde plaats met 8,6 procent. Fernandez regeerde tussen 1996 en 2012 in totaal drie termijnen van vier jaar. Drie andere kandidaten betwisten het voorzitterschap van minder belangrijke partijen.

Corruptie en pandemie tekenen verkiezingen

De Dominicaanse Republiek heeft een slecht record op het gebied van corruptie en staat op de 137e plaats van de 180 landen op de corruptie-index van Transparency International. Het was een bijzonder belangrijk onderwerp in deze verkiezingscampagne na protesten in de afgelopen jaren over de betrokkenheid van enkele lokale functionarissen bij een Latijns-Amerika-breed fraudeschandaal waarbij de Braziliaanse constructiegigant Odebrecht was betrokken. De bedrijfsreus heeft toegegeven dat hij US$ 92 miljoen aan steekpenningen heeft uitgedeeld in de Dominicaanse Republiek in ruil voor het winnen van overheidsopdrachten voor werken.

Ondertussen waren de campagnes van de verkiezingen anders dan alle andere in de geschiedenis van de populaire Caribische toeristenbestemming. De campagnes zijn overschaduwd door de coronaviruspandemie, die de bevolking van het land hard heeft getroffen.

De Republiek - die het Caribische eiland Hispaniola deelt met Haïti - heeft volgens persbureau AFP meer dan 34.000 infecties van het coronavirus geregistreerd, met meer dan 800 doden. De uitbraak dwong de regering van Medina om een ​​nationale afsluiting af te kondigen, grote openbare bijeenkomsten te verbieden en grenzen te sluiten - een enorme economische klap voor één van de sterkst groeiende economieën in de regio. Pas deze week werd de noodtoestand opgeheven toen de partijen een laatste poging voor stemmen maakten.

'Wat er ook gebeurt'

De verkiezingsdatum is al een keer verschoven van 17 mei. Julio Cesar Castanos, de voorzitter van de Centrale Kiesraad, zegt dat de stembusgang zal op zondag doorgaan "wat er ook gebeurt." Het advies van de autoriteit aan de kiezers: "Zet je masker op en ga eruit en stem."

Ondanks dat er gezondheidsprotocollen worden opgesteld in stembureaus, zei minister van Volksgezondheid, Rafael Sanchez Cardenas, dat het "praktisch onmogelijk" zou zijn om geen nieuwe uitbraken van Covid-19 te hebben. "We moeten deze lijn van 5 juli overschrijden, in de hoop dat er geen overvloed aan infecties zal zijn en dat we in staat zijn ze op te vangen."

De pandemie heeft de verkiezingen al getroffen door de 600.000 overzeese kiezers van de Republiek - goed voor bijna 8 procent van het aantal stemgerechtigden. De meesten wonen in de Verenigde Staten, Spanje en Puerto Rico, waar stemming heeft plaatsgevonden. Expats in Italië en Panama hebben echter geen toestemming gekregen om te stemmen vanwege coronavirusbeperkingen die daar gelden.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April