In goudzaak: Britse rechtbank vonnist tegen Nicolás Maduro
02 Jul 2020, 12:41
foto
De regering van Nicolás Maduro wil toegang tot het Venezolaanse goud dat bij de Bank of England is opgeslagen. (Foto: Reuters)


Het Britse Hooggerechtshof ontzegt de Venezolaanse president Nicolas Maduro toegang tot goud in de bankkluis van de Bank of England. Het Verenigd Koninkrijk erkent Juan Guaido als president van Venezuela, zegt een Britse rechter in een zaak over goud dat bij de Bank of England wordt gehouden.

Volgens de rechter heeft de Britse regering Juan Guaido, "ondubbelzinnig erkend" als president van Venezuela. De Banco Central de Venezuela heeft een zaak aanhangig gemaakt en vroeg om US$ 1 miljard aan goudreserves vrij te maken om de krapte waarmee het land kampt door de coronavirusuitbraak te helpen financieren.

De Bank of England zei dat ze niet in staat was om instructies op te volgen omdat ze "gevangen zat tussen" concurrerende claims voor het presidentschap na betwiste verkiezingen in 2018.

Een door de regering van Nicolás Maduro aangestelde raad van bestuur van de Centrale Bank van Venezuela wil dat het goud wordt vrijgegeven, terwijl een door Guaido aangesteld rivaliserend ad-hocbestuur heeft verzocht om niet af te staan.

De rechter van de handelsrechtbank, Nigel Teare, werkzaam bij de High Court of England and Wales, werd gevraagd te beslissen wie bevoegd was om de vordering in te dienen: Guaido of Maduro. In zijn vonnis zei hij donderdag: "Hare Majesteit's regering erkent de heer Guaido in de hoedanigheid van constitutionele interim-president van Venezuela en erkent de heer Maduro niet als de constitutionele interim-president van Venezuela."

Teare voegde eraan toe dat het onmogelijk was om beide mannen als president te erkennen.

Ongeveer 60 landen hebben Guaido erkend als de echte leider van Venezuela (Foto: Reuters)

Echte leider
Guaido weigert de resultaten van de verkiezingen van 2018 te accepteren, noemt ze gebrekkig en dringt erop aan dat hij interim-president is in afwachting van een nieuwe stemming. Sindsdien hebben ongeveer 60 landen Guaido erkend als de leider van Venezuela, waaronder de Verenigde Staten, die Maduro en zijn binnenste cirkel sancties hebben opgelegd.

Maduro volgde Hugo Chavez op na zijn dood in 2013. Hij regeerde met ijzeren hand en leidde het olierijke land naar een economische ineenstorting.

Sarosh Zaiwalla, vertegenwoordiger van de door Maduro aangestelde commissie, zei dat zijn klanten in beroep zouden gaan tegen de beslissing. Ze vinden dat het oordeel "de realiteit van de situatie ter plaatse volledig negeert", zei Zaiwalla.

"De regering van de heer Maduro heeft de volledige controle over Venezuela en zijn administratieve instellingen, en alleen zij kan zorgen voor de distributie van de humanitaire hulp en medische benodigdheden die nodig zijn om de pandemie van het coronavirus te bestrijden", zei hij. Zaiwalla voegde eraan toe: "Deze uitkomst zal de zaken nu verder vertragen, ten nadele van het Venezolaanse volk, wiens leven in gevaar is."

De regering van Maduro heeft in de afgelopen jaren een deel van de goudreserves die bij de centrale bank in Venezuela waren aangehouden, verkocht aan haar bondgenoten in Turkije, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Nu de olieproductie van het olierijke land op zijn gat zit, zijn de deviezenreserves van Venezuela aan het slinken. En om deviezen binnen te halen, begon Venezuela zijn goud te verkopen. Een deel is gegaan naar Iran dat ook onder Amerikaanse sancties valt. Begin dit jaar waren de goudreserves bij de Venezolaanse Centrale Bank gedaald tot het laagste niveau in dertig jaar.

Bank of England
De Bank of England is de op één na grootste goudbewaarder ter wereld, met ongeveer 400.000 goudstaven - alleen de New York Federal Reserve heeft er meer. Het heeft één van de grootste goudkluizen ter wereld en is er trots op dat er in zijn meer dan 320-jarige geschiedenis nooit goud is gestolen.

Centrale banken van een aantal landen gebruiken het om hun nationale goudreserves op te slaan en Venezuela is daar één van.

Advertenties