Frans-Guyana evacueert Covid-19-patiënten
02 Jul 2020, 08:48
foto
Er is een mobiele test unit opgezet in East La Penitence, Georgetown, Guyana.


Militaire vliegtuigen begonnen zondag met het evacueren van Covid-19-patiënten uit Frans-Guyana. De gezondheidsdiensten in het oosterbuurland moeten het hoofd bieden aan een stijgend aantal coronavirusgevallen. Het totaal aantal geïnfecteerden was per 1 juli 4.268, waaronder 16 sterfgevallen.

De patiënten werden met een speciaal uitgerust vliegtuig naar andere Franse gebieden in het Caribisch gebied gebracht om de last voor de ziekenhuizen in Frans-Guyana te verlichten. "We moeten absoluut het lokale gezondheidssysteem versterken, wat we hebben gedaan, maar ook heel regelmatig toestaan ​​dat patiënten worden geëvacueerd buiten Frans-Guyana", zegt Clara De Bort, de directeur-generaal van de gezondheidsdiensten van het gebied. "Hierdoor kunnen deze patiënten natuurlijk goed worden verzorgd, maar kan ook het gezondheidssysteem behouden blijven", zei ze.

Frans-Guyana met zijn ongeveer 290.000 bewoners is een integraal (overzees) deel van Frankrijk. Maar terwijl het grootste deel van Frankrijk nu geniet van de vrijheden die zijn gekomen met het einde van de lockdown-maatregelen te midden van een afname van Covid-19-gevallen, groeit het aantal viruspatiënten in Frans-Guyana enorm. Vrijdag alleen werden in 24 uur 237 nieuwe infecties geregistreerd.

De situatie heeft de regionale autoriteiten ertoe gebracht drastische maatregelen te nemen. Naast de medische evacuatievluchten is er een veldhospitaal opgezet in de hoofdstad Cayenne om niet-Covid-patiënten te behandelen om meer ruimte vrij te maken in permanente ziekenhuizen om degenen met het virus te behandelen, terwijl vrijwillig medisch personeel en voorraden zijn gestuurd vanuit Frankrijk.

Ondertussen zijn de mensen in Frans-Guyana weer gebonden aan beperkingen. Bars en restaurants zijn gesloten, terwijl een strikte avondklok wordt toegepast in de zwaarst getroffen regio's. De lokale verkiezingen, die zondag in heel Frankrijk werden gehouden, zijn uitgesteld in Frans-Guyana.

De verspreiding van het virus is gedeeltelijk veroorzaakt door de grens van Frans-Guyana met Brazilië, dat met meer dan 1,3 miljoen het op één na hoogste aantal gevallen van Covid-19 ter wereld heeft. De belangrijkste kruising tussen Frans-Guyana en Brazilië, de Saint-Georges-de-l'Oyapock-brug, is nu gesloten. Maar autoriteiten zeggen dat het controleren van bewegingen over de hele grens een grote uitdaging is.

'Frans-Guyana bevindt zich in een geografisch gebied dat erg is aangetast door Covid-19. We hebben ... grenzen die niet gemakkelijk te handhaven zijn '', zei Annick Girardin, de Franse minister van overzeese gebieden, afgelopen dinsdag tijdens een bezoek aan Frans-Guyana. "Het is gemakkelijk om een ​​brug te sluiten, maar we kunnen niet veel meer doen als we de lengte van onze grenzen met onze buren kennen. Deze gezondheidssituatie in Brazilië, die erg moeilijk was en nog steeds erg moeilijk is voor Brazilië, heeft ons inderdaad ook getroffen."

De situatie in Frans-Guyana zou eerst kunnen verslechteren en daarna beter worden. Naar verwachting zullen de gevallen van Covid-19 medio juli een piek bereiken.

In het westen heeft buurland Guyana deze week net als Suriname zijn 13e dode als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Een 42-jarige man is maandag overleden in het Georgetown Public Hospital. Op 1 juli noteerde Guyana 3 nieuwe Covid-19-gevallen, wat het aantal actieve gevallen op 120 brengt. In totaal zijn in het buurland 248 besmettingen geregistreerd.

Van alle geïnfecteerde mensen zijn 116 genezen. Er liggen nog twee personen op de Covid-19 Intensive Care Unit. In Guyana zijn tot nog toe 2.634 mensen getest. De regio's 1,4 en 7 zijn de brandhaarden van infecties.


Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April