Oplaaiend enthousiasme over synchronisatie schooljaar 
27 Jun 2020, 02:48
foto


Tegen de achtergrond van de Covid-19 situatie in Suriname is er een discussiepunt – synchroniseren van het schooljaar met die van de regio - van sedert begin negentiger jaren of zoveel eerder uit de onderwijsbureaulade alsook uit het brein van sommigen uit onze samenleving tevoorschijn gekomen. Indachtig dat het schooljaar 2019-2020 kennelijk vervroegd zal worden beëindigd en eerder zal beginnen, zien personen en organisaties dat als een geschikte gelegenheid om synchronisatie van het schooljaar met dat van de regio aan de orde te stellen. 

Als het om de sport gaat, kan synchronisatie worden toegejuicht, omdat het op sportgebied om jonge Surinamers gaat die in Suriname een carrière zijn begonnen in een bepaalde tak van sport en tijdens internationale sportevenement het willen opnemen tegen sporters in hun discipline. Daarnaast willen zij zich ook graag profileren in het buitenland. Hierdoor geven ze ook aan Suriname meer bekendheid op sportgebied. Ook voor studenten die aan een Universiteit of Hogeschool in het buitenland aan een studie willen beginnen die in Suriname (nog) niet wordt aangeboden, zorgt synchronisatie voor een betere aansluiting bij het onderwijs in de regio. 

Echter, de mogelijkheid om in het buitenland een studie te beginnen is veelal weggelegd voor een gering deel van onze samenleving. Dat deel van studenten waarvan de ouders of een hele familie instaat zijn zo’n studie te kunnen betalen. Immers, studeren in het buitenland vereist regelmatige overmaking– afhankelijk waar de studie wordt voortgezet- van Amerikaanse dollars of Euro’s. Uiteraard is het ook in het voordeel van Surinaamse bursalen. 

Een veel gehoord argument om voor te stellen om ons studiejaar te synchroniseren met de regio, is dat het een voordeel zal opleveren wanneer Euro- Surinamers hun zomervakantie in ons land komen doorbrengen. De “gesynchroniseerde vakantie” valt dan samen met de zomervakantie. 

We moeten niet ervan uitgaan dat tegen die periode van het schooljaar – juni, juli en augustus – in alle huizen in Paramaribo, in de districten en in volksbuurten, vakantiegangers hun intrek nemen bij familieleden om hun vakantie door te brengen. 

Anno 2020 is dat beeld enigszins een heel andere. Sommige vakantiegangers uit Nederland of uit de regio kiezen ervoor een appartement of een woning in een riante buurt te huren, mede vanwege hun privacy. Men blijft tegenwoordig echt niet meer zoveel ‘’hokken’’ bij de familie in Suriname tijdens hun vakantie. Uiteraard kleine uitzonderingen daargelaten. 

Het Surinaamse kind heeft na een schooljaar recht op verpozing in eigen land, genietend van het tropische regenwoud met de donkerbruine tot zwart kleur van het koele water met het geluid van prachtige Surinaamse vogels. Wie kunnen er gaan genieten van de stranden van Aruba, Curaçao, St. Maarten en Miami tijdens de najaarsvakantie? Niet onze kinderen uit de volksbuurten, het achterland van Suriname of uit achtergestelde gezinnen. Als we het recente nieuws volgen dan hebben we de beelden gezien hoe in het district Para in de maand juni van dit jaar verschillende recreatieoorden en toeristvriendelijke attracties zijn getroffen door wateroverlast. Met een hoge waterstand tegen deze periode van het jaar is het niet verantwoord onze kinderen naar de recreatieoorden te brengen; welke ouder zal dat doen?  

“Dankzij Covid-19” is er een mogelijkheid tot synchronisatie van het Surinaamse schooljaar met dat van de regio in beeld gekomen. Misschien behoort dit ook tot het “nieuwe normaal.” Maar dat betekent niet dat er daarnaast ook andere aspecten uit het onderwijs in de regio moeten worden overgenomen. 

In Suriname zijn de onderwijsfaciliteiten veel minder dan in de regio en overzee. Als die faciliteiten en voorzieningen voor het onderwijspersoneel ook gelijkgetrokken zullen worden, dan kan deze discussie worden voortgezet. In het andere geval zal de discussie zich alleen beperken tot slechts synchronisatie van het schooljaar; verder niet!

Marcellino Nerkust, 
Fols-president
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March