Brunswijk: Werken naar een smooth overgang
26 Jun 2020, 00:02
foto
Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zegt dat er continu overleg is met president Desi Bouterse. (Foto: René Gompers)


"Een kat in het nauw maakt rare sprongen," zegt ABOP-leider Ronnie Brunswijk. Het is daarom dat de 'nieuwe' coalitie continu in onderhandeling is met de president en er afspraken worden gemaakt voor een vlotte overgang. "We gaan die zaak heel voorzichtig overnemen."

Brunswijk stelt dat ze er nog niet helemaal uit zijn. Van een 'soort Leonsberg akkoord' is geen sprake. "We zijn nog steeds bezig te praten en we gaan tot 29 juni nog praten," zei hij op de persconferentie die donderdag is gehouden in Stichting De Olifant. Hij benadrukt dat ze niets geheimzinnigs willen doen. "We zijn bezig te praten om te kijken wat de wensen zijn van de president... wat hij precies wil. We zijn er nog niet uit."

Over gratie is er volgens de ABOP-leider op geen enkel moment tijdens de besprekingen met president Desi Bouterse gesproken. "We hebben zoveel keren met de president gesproken, maar er is nooit een woordje gerept over gratie." Strafvervolging of het decemberproces zou nimmer aan bod zijn gekomen tijdens de gesprekken. Volgens Brunswijk is de rode draad van de gesprekken een "smooth overgang".

Hij merkt op dat er wel wat is besproken over mensen die nu bepaalde posities bekleden en dat bij de wisseling van de wacht geen heksenjacht plaatsvindt op deze functionarissen. Maar "over gratie hebben we nooit gesproken." De ABOP-leider wijst op de scheiding der machten. "Wij zijn niet de rechterlijke macht, wij kunnen ook nooit op de stoel van de rechterlijke macht zitten. Alleen wat bij de uitvoering is, daar kunnen wij iets doen." Hij benadrukt dat het niet zo kan zijn dat "je afspraken gaat maken dat niemand zal worden vervolgd en al die dingen. Die bevoegdheden hebben wij niet."

Brunswijk: "We kunnen praten over een goede overgang, zonder stoornissen." Hij wijst erop dat al beloven de nieuwe coalitie-leiders iets dat niet kan, de rechterlijke macht daar is. "Als Surinamer willen wij ons inzetten dat de overgang smooth gaat." Hij voegt eraan toe dat deze coalitie conform de afspraken van het volk zal werken.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April