Verstrekken van steunpakketten blijft een uitdaging
20 Jun 2020, 00:02
foto
Twee vrouwen sjouwen met hun zware voedselpakketten op weg naar huis vanuit O.S. Munder. Vrijdag hebben zij hun pakket opgehaald. (Foto's: René Gompers)


Twee vrouwen, van wie één steunt op een wandelstok, sjouwen moeizaam met hun voedselpakket door het terrein van O.S. Munder. “Laat me u helpen,” biedt een jongedame aan wanneer ze enkele momenten stil staan om op adem te komen. Ze komt uit de rij van tientallen mensen die leidt naar het lokaal aan het eind van het schoolerf waar de voedselpakketten volgens nummer worden verdeeld. Aan de andere kant, bij de poort is een menigte gebivakkeerd; een samenkomst van mensen die aan weerskanten van de hoofdweg in de rij staan en mensen die helemaal geen nummer hebben en ook niet zijn geregistreerd. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft vrijdag de distributie van de Covid-19 steunpakketteen hervat. Het was voor drie dagen 'on hold' gezet. Het werkmodel is aangepast. Het uitdelen van de voedselpakketten gaat heel snel. Alleen de mensen met nummers worden geholpen. Die groep bestaat uit 3 categorieën, licht de directeur van Sociale Zaken Angela Salmo toe: personen die zich al eerder hadden geregistreerd, een kleine groep die maandag net nog geen pakket kon krijgen en de mensen wier familienaam met P, Q, R of S begint. 

Het afhandelen verloopt vlot. Salmo legt uit dat een dag van te voren de pakketten en de administratie in orde zijn gemaakt. Mensen hadden zich al vroeg verzameld op de verschillende plekken, terwijl de steunpakketten pas om 12 uur uitgedeeld zouden worden. “We zijn eerder begonnen, om tien uur al,” geeft Salmo aan. “Het eerste uur haperde er nog wat, maar daarna ging het heel erg vlot. De mensen melden zich aan, ze krijgen hun pakket en ze vertrekken weer. Daarnaast ga je altijd lange rijen hebben, omdat we de mensen niet allemaal binnen waar het werk gebeurd, kunnen accommoderen. Sommigen hebben zich keurig gehouden aan de twee meters afstand onderling. Later kwamen er meer mensen bij. En op sommige plekken had je daartussen ‘boromans’ en mensen die buiten de regels om toch nog geholpen wilden worden.” 

Salmo is zich persoonlijk op de 14 distributiecentra gaan oriënteren. “Er zijn plaatsen waar er helemaal geen problemen waren zoals Kwarasan en Welgelegen. Maar op minstens 7 plaatsen waren er nog problemen. Op Stibula was het een chaos. Het heeft daar heel veel moeite gekost om zaken op orde te krijgen. Het schijnt dat de mensen het gevaar van Covid niet serieus nemen. Maar met luid en veel praten zijn we er toch gekomen,” zegt Salmo aan Starnieuws. Tot rond 6 uur werden er op sommige plekken nog pakketten  verdeeld. Bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting was men om 2 uur ’s middags al klaar. Er zijn daar andere strategieën toegepast geeft Salmo aan. De pakketten die daar klaargemaakt zijn waren merendeels bestemd voor sociale instellingen. 

Bij Stibula hadden de medewerkers het heel erg moeilijk. De menigte buiten hield totaal geen twee meter afstand en niet iedereen had een mondkap op. Er werd nauwelijks geluisterd naar de medewerkers en de politie. Het duurde heel lang voordat er eindelijk weer een rij werd gevormd met de mensen die wel een nummer bij zich hadden. Het was toen al vier uur ‘s middags. Maar de mensen zonder nummer weigerden de plek te verlaten. De nummers werden afgeroepen maar lang niet iedereen was nog aanwezig. 

Op O.S. Maretraite is het ook behoorlijk druk geweest. De rijen liepen tot in de zijstraten naast de school. Bij de poort werd de temperatuur gemeten en de handen ontsmet. Op het erf ziet een militair er streng op toe dat de juiste afstand in acht wordt genomen. “Mensen, 2 meters afstand, alstublieft!” roept hij enkele keren tegen de mensen in de rij. “Hey, jullie daar, jullie zijn te dicht op elkaar!” wijst hij de mensen er op, die op de banken onder een boom hun beurt afwachten. Salmo merkt op dat hoewel het afhandelen van de pakketten sneller verlopen is, het publiek niet altijd meewerkt als het op de Covid-regels aankomt. Ze drukt de mensen op het hart om “alstublieft daarop te letten en om de instructies van de medewerkers op te volgen!” Zaterdag zijn de mensen aan de beurt wier familienaam begint met T,U, V, W, X, Y en Z.

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April