Guyana begint op 1 juli met inkomende vluchten
11 Jun 2020, 08:06
foto
Gezondheidswerkers op de Cheddi Jagan Luchthaven in Guyana.


De internationale luchthavens van Guyana zullen op 1 juli 2020 heropend worden, met beperkte inkomende vluchten voor burgers, permanente inwoners, internationale werknemers en agentschappen en diplomaten. De Guyana Civil Aviation Authority (GCAA) heeft dat maandag tijdens een online conferentie meegedeeld.

De conferentie vond plaats onder het thema 'Path to Clear Skies' en omvatte de lancering van het vier faseplan om de luchthavens te heropenen tijdens de Covid-19-pandemie. In een verklaring zei directeur-generaal van de GCAA, Egbert Field, dat het de eerste van het vier faseplan is. Deze fase zal ongeveer vier weken duren en omvat repatriëringsvluchten, speciale georganiseerde vluchten, uitgaande vluchten, technische stops, training en ook het vaststellen van voorschriften en standaardprocedures.

De tweede fase - implementatie - omvat de heropening voor beperkte inkomende vluchten voor terugkerende Guyanese en internationale werknemers die volgens planning zullen beginnen op 1 juli 2020 tot 31 juli 2020. De derde fase omvat een uitbreiding van de tweede fase en loopt van 1 augustus 2020 tot 31 december 2020 en zal naar verwachting geplande uitgaande vluchten omvatten. De luchthavens van Guyana zullen begin 2021 waarschijnlijk volledig operationeel zijn.

Er werd benadrukt dat de laatste fase zal afhangen van verschillende factoren, waaronder de bereidheid van andere landen, het opheffen van reisbeperkingen en het aantal actieve Covid-19-gevallen in Guyana en andere landen. De laatste fase begint naar verwachting in januari 2021 en duurt drie maanden.

Guyana is een zachte openingsfase ingegaan waarin goedkeuring werd verleend door de National Covid-19 Task Force voor een beperkt aantal repatriëringsvluchten voor gestrande Guyanezen in het buitenland. De eerste groep Guyanezen arriveerde zaterdag op de internationale luchthaven Cheddi Jagan.

Verschillende belanghebbenden spraken over welke maatregelen worden genomen om het passagiersverkeer via de twee internationale luchthavens te vergemakkelijken en de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, inclusief toepassing van incheck- en aankomst-, immigratie- en douanegebieden; het opzetten van ontsmettingsstations bij in- en uitgangen, mobiele gezondheidscabines voor evaluatie en desinfectie en ontsmetting van passagiers; borden en sociale afstandsmarkeringen plaatsen en zitplaatsen opnieuw toewijzen, installatie van warmtebeeldapparatuur om de temperatuur van passagiers te bewaken; en verbetering van onder andere crowd control protocollen.

De online conferentie werd bijgewoond door ongeveer 95 deelnemers die belanghebbenden uit de binnenlandse en internationale luchtvaartsector vertegenwoordigen, en internationale regelgevende instanties zoals de International Civil Aviation Organization (ICAO) en de International Air Transport Association (IATA).

Andere presentatoren op het forum waren American Airlines, Trans Guyana Airways, LIAT, de Cheddi Jagan International Airport Inc, Eugene F. Correia International Airport, Roraima Airways, Guyana Tourism Authority en het Ministerie van Volksgezondheid.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April