Pakistan: Cockpit voice recorder gevonden in puin
28 May 2020, 17:23
foto
Een werker staat bij een truck die beladen is met wrakstukken van de gecrashte Airbus van Pakistan International Airlines, vlucht PK8303, in Karachi, Pakistan.(Foto: Reuters)


Zoekteams hebben donderdag de cockpit-voicerecorder gevonden uit het wrak van een Pakistaans vliegtuig dat vorige week in een stadswijk neerstortte. Aan boord van het toestel zaten 99 mensen, van wie 97 mensen omkwamen. Twee overleefden de crash, aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

De Airbus A320 van Pakistan International Airlines stortte vrijdag neer in een woonwijk van de havenstad Karachi. Vlucht PK8303, die vloog van de oostelijke stad Lahore naar Karachi, kwam ongeveer een kilometer te kort van de landingsbaan toen het een tweede poging deed om te landen. "De zoektocht werd vanmorgen hervat en de voicerecorder werd begraven in het puin gevonden", zei woordvoerder Abdullah H. Khan in een verklaring.

"Het herstel van de cockpit-voicerecorder zal veel helpen bij het onderzoek." De vluchtgegevensrecorder was al gevonden. Pakistaanse functionarissen en Airbus-onderzoekers verzamelen op de locatie bewijs, terwijl ze proberen de oorzaak van de ergste luchtvaartramp van het land in jaren te achterhalen.

Volgens internationale luchtvaartregels hebben Franse onderzoekers van de BEA - de Franse autoriteit voor onderzoek naar de veiligheid van de burgerluchtvaart - zich aangesloten bij de door Pakistan geleide onderzoek, omdat de 15-jarige Airbus-jet in Frankrijk is ontworpen.


Een medewerker passeert een truck die beladen is met wrakstukken van de gecrashte vlucht PK8303 van Pakistan International Airlines. (Foto: Reuters)

De BEA zei in een verklaring dat de twee recorders zouden worden onderzocht in haar laboratorium net buiten Parijs. Het gaf een foto van één van hen op Twitter waaruit bleek dat het intact leek te zijn in de crashbestendige schaal en metalen basis.

De CFM56-motoren van het vliegtuig zullen naar verwachting het brandpunt van het onderzoek zijn, nadat de piloot meldde dat beide waren uitgevallen kort nadat het vliegtuig een eerste, onsuccesvolle poging tot landing had gedaan. De motoren zijn gemaakt door CFM International, een joint venture van het Franse Safran en General Electric, en behoren tot de meest gebruikte en betrouwbare in de luchtvaartindustrie.
Advertenties