Seabob trawlvisserij doorstaat audit voor MSC-eco-label
28 Apr 2020, 21:17
foto
Een Seabob trawler (Foto: LVV/NII)


De Surinaamse Seabob trawlvisserij blijft gecertificeerd volgens de standaarden van de Marine Stewardship Council (MSC). De sector heeft met succes de derde jaarlijkse audit van de tweede certificeringscyclus 2017 – 2021 voor de MSC-eco-label doorstaan. Dit is het resultaat van een gezamenlijke inzet van de overheid en de sector vertegenwoordigd in de Seabob Working Group, die de monitoring van de ze sector conform het seabob visserijbeheersplan uitvoeren.

Suriname werd in 2011 het eerste tropische land met een MSC-gecertificeerde garnalenvisserij. Sinds de MSC-certificering van Guyana vorig jaar, zijn Suriname en Guyana één van de weinige landen in de regio die op dit gebied gecertificeerd zijn. Het MSC-label geeft aan dat de visserij op een ecologisch verantwoorde en duurzame wijze wordt uitgeoefend. Het MSC-label is van groot belang om de afzet en betere prijs te garanderen op de Europese en Amerikaanse markt, waar de consumentenvraag naar duurzaam geproduceerde visserijproducten toeneemt.

Naar aanleiding van een vorig jaar gehouden management evaluatie bijeenkomst van het Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CRFM), is het Surinaamse Seabob Management Plan herzien en geactualiseerd voor de periode 2019-2022. Het herziene Seabobvisserijbeheersplan laat de resultaten zien van de meest recente bestandsbeoordeling en bevat een herziene Harvest Control Rule (HCR). De HCR is een formule die bepaalt hoe groot de visserij inspanning op de seabob mag zijn.

Op het moment van de her-certificering van de Seabob trawlvisserij in 2017 werden twee bindende voorwaarden opgesteld. De eerste had betrekking op de herziening van het visserij beheersplan en de tweede op de noodzaak van een actuele bestandsschatting en de implementatie van een HCR, meldt de voorlichting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De herziening van het Seabobvisserijbeheerplann is in december 2019 voltooid; hierdoor is de eerste certificeringsvoorwaarde opgeheven. De visserij moet zich nu primair richten op voorwaarde nummer 2, dat wil zeggen de correcte implementatie van de nieuwe HCR. De vierde jaarlijkse controle-audit zal plaatsvinden in januari 2021, meldt LVV.

Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April