WHO waarschuwt voor verstoringen in bevoorrading
28 Apr 2020, 16:26
foto
Verpleegkundigen worden getraind in het gebruik van beademingsapparatuur die de WHO heeft aangeleverd in Sanaa, Jemen. (Foto: Reuters)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag verzocht om meer vliegcapaciteit om de verzending van diagnostische tests en beschermende uitrusting naar gebieden waar Covid-19 zich verspreidt, met name Latijns-Amerika, op te voeren. Paul Molinaro, hoofd van de ondersteuning en logistiek van WHO-operaties, zei dat de wereldwijde verzending van vaccins in april werd verstoord en dat, als dit in mei zou doorgaan, er hiaten zouden zijn in routinematige immunisaties en campagnes tegen andere uitbraken van ziekten.

Het World Food Programme van de VN heeft de eerste verstoringen in sommige voedselvoorzieningsketens gemeld die "diep zouden kunnen inslaan", zei hij. "We hebben gezien dat het internationale luchtvervoersysteem waarvan we behoorlijk afhankelijk zijn voor het vrachtvervoer, geleidelijk is stilgelegd. Dus we zijn nu op het punt dat we hier oplossingen voor moeten zoeken," vertelde Molinaro op een virtuele VN-nieuwsbriefing in Genève.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben vliegtuigen geleverd om voorraden in China op te halen, die vervolgens via een hub in Dubai worden gedistribueerd, zei hij. Hij voegde eraan toe dat andere staten luchtmacht ter beschikking hadden gesteld. "We zijn altijd bereid om meer aanbiedingen te nemen op commerciële vliegtuigen. We pleiten constant voor meer aanbiedingen van activa, of voor zeer scherp geprijsde luchtvracht," zei Molinaro.

De vraag is omhooggeschoten tijdens de coronaviruscrisis, maar de in Genève gevestigde WHO is erin geslaagd 1,1 miljoen diagnostische tests te verwerven en te verspreiden, en nog eens 1,5 miljoen zijn onderweg, zei hij. De WHO had geprofiteerd van een aantal preferentiële prijzen en streefde naar 9 miljoen tests via consortia.

Volgens de laatste cijfers zijn wereldwijd naar verluidt ongeveer 3,03 miljoen mensen  besmet door de nieuwe coronaviruspandemie, waarvan 210.263 zijn overleden.

Panama zal, na vertragingen als gevolg van afstand en andere problemen, als knooppunt dienen voor de regionale distributie van persoonlijke beschermingsmiddelen en andere benodigdheden in Latijns-Amerika, zei hij. "We zijn ons ervan bewust dat er in het begin moeilijkheden waren om aan Latijns-Amerika te leveren, en op dat moment was de caseload niet hoog en concentreerden we ons op andere gebieden", zei Molinaro.

"De situatie is zeker veranderd en we zijn nu aan het plannen dat de volgende acquisities en batchvolumes die we in ieder geval in PBM's (persoonlijke beschermingsmiddelen) krijgen hun weg zullen vinden in die richting, en binnen het testplan zal er daar ook een toewijzing zijn."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April