Handelingen...
28 Apr 2020, 18:58
foto


Ooh my God, how do iI get started, de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname laat grote kansen liggen om de valse cijfers van de bank te corrigeren. Suriname… Suriname… man o man... vrouw o vrouw... hello hello…  jongeren... jongeren... mi boi… mi meisje, wat hebben we gedaan met het mooie gebied... Sranan, met al zijn mooie en geweldige dingen? Had vol gas en met één gerede overtuiging, vandaag de dag, over het hoog creatief niveau van ons land en het trotse volk en zijn inspirerende instituten, met de bijzondere drang tot hoge ontwikkeling te komen, willen peinzen; ik  zou tomeloze neigingen vertonen, die prestaties te pennen of in beeld scheppen. Maar, we zijn op weg naar de zoveelste algemene en geheime verkiezingen.

Het leven voor ons  was maanden eerder reeds één nachtmerrie op die weg vol grote valkuilen, noem ze gerust  monsters van ravijnen. Dodelijk voor het volk dat geen enkele bescherming heeft kunnen vinden door juist beleid van de zittende regering. De machthebbers maakten hierdoor een voor hun welgewilde crisis. De huidige regering heeft het nu op zich genomen de zelfgemaakte gevaarlijke crisis in wedijver te brengen met de coronapandemie, ook een gevaarlijke. Maar deze coronapandemie is geen bewust gekozen crisis door een overheid/regering van het buitenland.

Bij onze crisis, die ons eerder in de greep nam dan de coronacrisis, is bewust hiervoor gekozen door handelingen te plegen die niet in het voordeel zijn van ons. Voor macht en om aan de macht te blijven, ging hun belang voor de belangen van jou en mij en de totale natie. De president zegt dat ze geleerd hebben hoe belangrijk evenwicht is. Ik geloof daar niets van. Zij hebben die minister van financiën aangezet tot kwalijke handelingen, handelingen die nu thuis komen om er geroosterd te worden zeggen de Engelsen.

Zijn financiële en economische handelingen en gedrag hebben jaar na jaar anders gezegd. Ze hebben altijd ervoor gezorgd dat prijzen van goederen, groenten en rijst in winkels, op markten en vele andere plaatsen, zonder dat wij daarop invloed konden hebben, scherp omhoog zijn gegaan. Als raketten gingen ook omhoog prijzen van bouwmaterialen, in het bijzonder cement. Bouwen is nu één groot risico. De prijs van benzine aan de pomp was een compleet drama, de huidige situatie waarbij de wereldmarkt prijs zwaar is gedaald, is geen reden voor de regering om dat voordeel aan de samenleving door te spelen en blijft die prijs hoog.

Zijn handelen heeft de SRD’s van onze pensioenen, spaargelden, AKB en AOV laten dalen met meer dan vijftig procent van wat we ervan konden kopen. Zijn handelingen waren gericht op het maken van schulden die een probleem zijn geworden voor jongeren, voor werkers en ouderen. Ook voor die overheid en voor hem zijn al die handelingen problemen geworden.
Kortom, zijn handelen was zeer slecht voor onze democratie en respect voor de politiek die met zijn gedrag nog verder gezakt is in de ogen van het volk. De financiële economische wurging van Suriname en het Surinaamse volk is nu wel compleet.

De discussie gaat niet alleen meer om onder andere wisselkoers, staatsschuld, kasreserve, monetaire financiering en begrotingstekorten. De discussie is glashelder en aan de oppervlakte gekomen. De handelingen van de regering hebben ertoe geleid dat het volk en zijn instituten geconfronteerd worden met hoge prijzen en grote armoede en disrespect en woningnood.

Daar tegenover staat het volk met lege handen, slechte lonen, slechte AOV, waardeloos geworden pensioenen, uitgeholde spaargelden, slechte studiefaciliteiten, slechte faciliteiten voor zijn bedrijfsleven, onder andere. Dit is het grootste vraagstuk dat we moeten oplossen en respectvol moeten delen zonder politieke hebzucht.

Beneden de oppervlakte bereidt het volk zich voor op die confrontatie. Op zoek naar grotere idealen, iets dat groter is dan jij en ik, dat machtig is, dat we samen opzetten, iets dat de vruchten brengt, voor allen met het hoogste respect.
En dat is zeker. Niet in de rij staan voor je bestaan.
Hello!!!

John van Coblijn
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April