Door Covid-19 en deviezenschaarste ook minder vrachtverkeer
15 Apr 2020, 13:39
foto
De goederen verzendbedrijven hebben het ook te verduren door de coronacrisis en gebrek aan valuta.


“Er is door de coronacrisis maar ook door de valutacrisis in Suriname gewoon minder vracht binnengehaald”. Dit zegt de algemeen directeur van Laparkan Airways Suriname NV., Egon Audhoe. “Er zijn in de afgelopen periode voor de zeevracht minder containers binnengekomen”, deelt hij mee. 

Door de maatregelen wereldwijd en beperkte toegang tot het luchtruim door Covid-19 zijn er momenteel geen luchtvracht zendingen mogelijk. De meeste verzendbedrijven zijn aangewezen op zeevracht.  Audhoe zegt dat de parkettenservice van zijn bedrijf via luchtvracht is komen stil te liggen. In enkele gevallen zijn wel pakketten verstuurd en ontvangen tijdens de repatriatie vluchten uit Nederland. Nu is volgens hem alleen zeevracht mogelijk.

Ook de import van luxe goederen is sterk afgenomen. “Door de schaarste aan US-dollars en de sluiting van de bedrijven door de coronacrisis zijn veel handelaren huiverig om in te kopen,” zegt Audhoe. ”Goederen voor de eerste levensbehoefte komen normaal naar binnen. Maar door de krappe tot geen beschikbare US-dollars, is er minder ingekocht”. Laparkan bezit een eigen vrachtvliegtuig B767-300 waarmee 1x per week op de woensdag zowel voor de import als export de VS, Trinidad en Guyana worden aangedaan. Ook de commerciële export naar de VS is gestopt zegt Audhoe. “De vrachtvliegtuigen hebben niet voldoende importlading. Hierdoor is het niet meer economisch verantwoord om een vlucht uit te voeren. Overigens zijn veel bedrijven en markten in de VS gesloten”.  Binnen zijn bedrijf is in verband met de Covid-19 maatregelen een gewijzigde bedrijfsvoering waarbij er nu minder mensen op de werkvloer zijn.

“In het begin van de Covid-19 maatregelen, hebben toch wel vermindering in vrachtafhandeling gehad,” zegt Nishal Baank, directielid bij Baankshipping. Als reden geeft hij op de strengere maatregelen voor containerafhandeling op de havens in voornamelijk Nederland als gevolg van Covid-19. Hierdoor kostte het meer tijd om de goederen te vervoeren naar Suriname. Ook in de luchtvracht is er een opstopping te merken, stelt hij. Er was nauwelijks tot geen ruimte voor vrachtvervoer tijdens de drukke repatriëringsvluchten die werden uitgevoerd naar Nederland. De zeevracht komt nu wel  weer opgang, meent hij.

Ala-D Media
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April