New York: Hoogste aantal doden in 1 dag
08 Apr 2020, 00:52
foto
Gouverneur Andrew Cuomo kreeg vragen over de reactie van New York op de kwetsbare gevangenispopulatie. (Getty Images)


New York heeft dinsdag de hoogste toename van het aantal Covid-19-doden in één dag geregistreerd. Met 731 nieuwe sterfgevallen is het totaal aantal doden in New York 5.489. Ook het aantal infecties is gestegen naar 138.836, maakte gouverneur Andrew Cuomo bekend.

Autoriteiten kregen vragen over hun acties voor risicovolle mensen nadat een besmette gevangene in de gevangenis van Rikers was overleden. De 53-jarige Michael Tyson stierf terwijl hij wachtte op een hoorzitting over een niet-strafbaar feit.

Maandag zijn 286 gevangenen en 331 personeelsleden in de gevangenissen van New York City positief getest op het coronavirus. De uitbraak in het gevangenissysteem van New York City is één van de ergste in justitiële inrichtingen in de Verenigde Staten, net zoals de staat New York het land leidt in zowel het totaal aantal Covid-19-gevallen als sterfgevallen sinds het virus de VS bereikte.

De gouverneur vertelde dat New York, het epicentrum van de uitbraak van coronavirus in de VS, het hoogste aantal dodelijke slachtoffers heeft gekend in een periode van 24 uur tussen maandag en dinsdag. De verandering kwam nadat de staat twee dagen lang de infectiecijfers en het aantal sterfgevallen had verlaagd.

Cuomo zei echter dat het driedaagse gemiddelde voor gevallen was gedaald. Hij waarschuwde echter dat New Yorkers gezondheidsrichtlijnen moeten blijven volgen om sociaal afstand te nemen en binnen te blijven. "We moeten het krachtig handhaven. Het leven hangt ervan af", zei hij. Hij vroeg New Yorkers om grote bijeenkomsten te vermijden nu het Pascha en Pasen op religieuze feestdagen naderden.

Gevangenissen New York
Tot dusver heeft Cuomo de vrijlating van ten minste 1.100 gevangenen bevolen. Een assistent van de gouverneur reageerde dinsdag op vragen en zei dat de staat de situatie in de gevangenissen van New York met betrekking tot het virus "blijft evalueren".

Tyson, in de wijk Bronx in New York, was de eerste gevangene die stierf aan Covid-19 op Rikers Island, één van de grootste gevangenissen van New York.

Naar aanleiding van berichten over de dood van Tyson heeft de Legal Aid Society in een verklaring het onvermogen van Cuomo bekritiseerd om degenen die "bijzonder kwetsbaar" zijn voor het virus vrij te laten. "Deze tragedie zou volledig vermeden kunnen worden als alleen gouverneur Cuomo het Department of Corrections and Community Supervision had opgedragen om vanaf het begin van deze epidemie beslissend op te treden", zegt Tina Luongo, de advocaat die belast is met de strafrechtelijke verdediging bij de Legal Aid Society op maandag. "'Het wordt tijd dat de gouverneur deze bevoegdheden volledig gebruikt en onverwijld handelt om verdere rampen te voorkomen."

Tyson zat sinds 28 februari in hechtenis wegens het overtreden van een voorwaardelijk bevel uit 2017, een technische fout die lijkt op het missen van de avondklok of het niet melden van een adreswijziging. In een rechtszaak die vorige week door de Legal Aid Society was aangespannen, was Tyson één van de 100 gedetineerden die werden vastgehouden wegens voorwaardelijke vrijlating die de organisatie had geïdentificeerd voor vrijlating. Hij was geïdentificeerd als "hoog risico" voor zijn leeftijd en niet-gespecificeerde gezondheidstoestanden.

Verschillende rechtsgebieden hebben gevangenen vrijgelaten vanwege het Covid-19-risico, maar de aanvraag was ongelijkmatig. Procureur-generaal William Barr heeft ook het Amerikaanse Bureau of Prisons opgedragen de groep federale gevangenen uit te breiden die in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April