Elias en Akiemboto ontkennen verkoop aandelen Blok 58
07 Apr 2020, 04:58
foto
Staatsolie algemeen directeur Rudolf Elias. (Beeld: NII)


Staatsoliedirecteur Rudolf Elias en minister Sergio Akiemboto geven tegenover het Nationaal Informatie Instituut aan dat  er geen sprake is van verkoop van aandelen van Staatsolie in Blok 58 aan derden. Er is wel veel belangstelling uit de hele wereld in de olievoorraden. Ook de Study Area van Staatsolie, tussen Tambaredjo en Blok 58, is er wereldwijde interesse. Elias is blij dat Akiemboto aangeeft dat er niet gedacht wordt aan verkoop van de aandelen van Staatsolie in Blok 58 waar recent twee enorme olievondsten zijn gedaan. "Het zou misschien nog beter zijn dat als de landen naar de minister van Natuurlijke Hulpbronnen gaan om te praten over olie dat deze direct doorverwezen worden naar Staatsolie, zodat je niet de ruis krijgt die op dit moment hebt over oliezaken en omdat het gewoon jammer is," stelt Elias. 

Bij wet is geregeld dat alleen Staatsolie kan beslissen over over aardolie gerelateerde aangelegenheden. “De samenleving hoeft zich niet druk te maken over onze olievoorraden. Onze olievoorraden zijn veilig bij Staatsolie. Er is geen enkele behoefte op dit moment om met iemand daarover zaken te doen," laat Elias optekenen. Over de Study Area komt een transparante aanbesteding tegen eind van het jaar als er voldoende informatie is. De topman van Staatsolie geeft aan dat het beleid van het bedrijf alle support heeft van president Desi Bouterse en president-commissaris Etienne Boerenveen. 

“Je zal een kip die gouden eieren legt niet gaan verkopen. De verkoop van Staatsolie is niet aan de orde. Het is nooit besproken”, zegt Akiemboto. “Staatsolie verkopen in opdracht van deze regering is niet aan de orde. We zijn samen met het bedrijf bezig hoe de maximale voordelen te halen uit de rijkdommen die wij hebben”, deelt de bewindsman mee.  

De minister heeft sinds zijn aantreden vorig jaar met bedrijven uit verschillende landen gesproken die interesse hebben getoond in de gas en olie-industrie. Hij heeft gesproken met bedrijven uit Rusland, Ghana, China en Israël. “Als regering of ministerie verantwoordelijk voor het beleid mag er gesproken worden met partijen, maar uiteindelijk wanneer het aankomt op een deal moeten we doorverwijzen naar Staatsolie.”

De minister zegt dat hij ook gesprekken heeft gevoerd met het Chinese bedrijf CNOOC. Dat bedrijf heeft reeds geruime tijd belangstelling getoond in verschillende sectoren in Suriname. “Er is gesproken over een Memorandum of Understanding, welke nog niet getekend is.” Op basis daarvan is het bedrijf doorverwezen naar Staatsolie om te praten over gas en olie. Er moet nog een gesprek tot stand komen met Staatsolie. 
Advertenties