Olieprijs leeft op met oog op mogelijke productieverlaging
02 Apr 2020, 16:39
foto
Een zicht op olietanks en de Bayway raffinaderij van Philllips 66 in Linden, New Jersey, VS. (Foto: Reuters)


De olieprijzen stegen donderdag nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij verwacht dat Rusland en Saudi-Arabië een grote verlaging van de olieproductie aankondigen. De Saudische staatsmedia zeiden ook dat het koninkrijk een spoedvergadering van olieproducenten belegt om de onrust op de markt.

Trump zei dat hij met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman had gesproken en verwacht dat Saudi-Arabië en Rusland de olieproductie met maar liefst 10 miljoen tot 15 miljoen vaten per dag zullen verminderen, aangezien de twee landen te kennen gaven bereid te zijn een deal te sluiten. Dat bracht een snelle opleving op de oliemarkten. Brent termijncontracten stegen met US$ 4,80 (19%) stegen tot US$ 29,56 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie US$ 4,59 (23%) steeg tot US$ 22,55.

Saudi-Arabië zou een spoedvergadering van de Organisatie van olie-exporterende landen houden. The Wall Street Journal meldde dat het koninkrijk zou overwegen om de productie te verlagen tot ongeveer 9 miljoen vaten per dag, of ongeveer 3 miljoen vaten minder dan gepland in april.

"De vraag komt erop neer, kunnen ze ergens mee instemmen? Het kost Brent een paar weken voor US$ 25 en WTI voor US$ 20 en het lijkt erop dat Russen beter benaderbaar zijn dan een maand geleden", zegt Gene McGillian, vicepresident marktonderzoek bij Tradition Energy in Stamford, Connecticut.

Trump specificeerde niet dat de verlaging betrekking had op vaten per dag, maar dat is de meest gebruikelijke manier waarop oliemarkten verwijzen naar vraag en aanbod. Eerder in de verhandeling steeg Brent met maar liefst 47%, de hoogste winst ooit. Ondertussen steeg WTI maar liefst 35%, wat het op één na hoogste was na een intraday-winst van 36% op 19 maart.

De oliemarkten staan ​​sinds begin maart onder druk, toen Saudi-Arabië en Rusland er niet in slaagden een deal te sluiten om de productie te beteugelen. De Saudi's reageerden door de productie te verhogen tot meer dan 12 miljoen vaten per dag en wereldwijd ladingen te verzenden tegen gereduceerde prijzen . Sindsdien heeft de verslechtering van de coronaviruspandemie de vraag naar brandstof sterk verminderd, waardoor de Amerikaanse ruwe olie zo laag is als ongeveer US$ 20 per vat.

Nu de vraag naar brandstof de komende maanden naar verwachting met 20% tot 30% zal dalen, neemt de druk op de olieproducenten toe om tot een akkoord te komen. Trump toonde een groeiende frustratie over de olieprijs en het effect ervan op de energie-industrie. Hij heeft vrijdag een ontmoeting met de belangrijkste topmanagers van energie in het Witte Huis.

Een verlaging van 10 miljoen tot 15 miljoen vaten per dag zou ongekend zijn en zou waarschijnlijk de deelname van tal van landen buiten de OPEC en haar bondgenoten nodig hebben.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April