Enige kanttekeningen bij missive over voorgestelde noodwet
31 Mar 2020, 17:44
foto


Dat de regering thans aan een noodwet werkt (wet uitzonderingstoestand Covid-19), valt toe te juichen tegen de achtergrond van de huidige calamiteiten, veroorzaakt door het Coronavirus. Inderdaad, meer dan ooit is er een nationale opstelling nodig, een gevecht tegen een gemeenschappelijke vijand die zijn weerga niet kent meer dan 826.000 besmettingen en ruim 40.000 doden ten tijde van het schrijven van dit stuk. Ook Suriname ontspringt de dans niet, met de tot nu toe 8 bekende gevallen. 

Naar mijn overtuiging is een wet uitzonderingstoestand derhalve in lijn met de realiteit. Echter, bij het inzien van de ontwerpwet, artikel 2, valt mij het volgende op: De eerste 3 leden van artikel 2, lijkt mij geen probleem. Voor lid 4, wel de een suggestie: Artikel 2, lid 4: Voorstel: “De ministers van Justitie en Politie, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid zijn belast met de uitvoering van deze wet”.  

Niettegenstaande, het bovengenoemde voorstel, zou ik deze bepaling over de attributie van bevoegdheden, verruimen met andere politieke ambtsdragers, en wel als volgt: 
Voorstel: “Onder het algehele gezag én de leiding van de president van de Republiek Suriname, in samenspraak met de vicepresident, (of: en onder de onmiddellijke verantwoordelijkheid van de vicepresident), zijn de ministers van Justitie en Politie, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid belast met de uitvoering van deze wet”. 

De voorgestelde ontwerpwet beoogt een antwoord te bieden in ernstige crisissituaties van nationale aard, en mij lijkt dat de president en vicepresident als hoogste politieke ambtsdragers in den lande, behoren onderdeel te zijn bij de uitvoering van deze wet, en dienen expliciet vermeld te staan. Dit kunnen calamiteiten zijn, we zien dit al in de rest van de wereld gebeuren, Spanje, Italië en USA - de top drie. Wij zien via de beelden dagelijks de onmacht en verbijstering, van slachtoffers, families, zorgpersoneel; van eenieder! Dus het is wenselijk dat de politieke betrokkenheid in de noodwet wordt opgekrikt.  

Voorstel: toevoeging van een lid 5:
In  geval van een verdere verslechtering van de volksgezondheid, toename van calamiteiten, en de wijziging van omstandigheden aanleiding geven tot het uitbreiden van het bij deze wet vastgestelde team van ministers of rechtvaardigt voor een verdere aanvulling van één of meerdere deskundigen, neemt de president van de Republiek Suriname een besluit, op voordracht van de RvM en na goedkeuring door De Nationale Assemblee. Een dergelijke goedkeuring behoeft een gewone meerderheid.   

Het is duidelijk dat een toevoeging van lid 5, ruimte biedt aan gezagsdragers voor een slagvaardige aanpak en robuustere maatregelen, zo die noodzakelijk mochten blijken. Daarnaast zou de wet ook inspelen, i.g.v. één of meer van de ministers uit deze trio niet in staat mocht blijken om hun functie naar behoren uit te oefenen, bijv. vanwege de eigen gezondheid, en gezien het feit dat we al een non-discriminerende gezondheidscrisis meemaken, is het geschetste scenario niet denkbeeldig. Het lijkt mij derhalve prudent dat de wetgever aan bovengenoemde mogelijke scenario’s denkt, en hierop ook inspeelt, zodat onvoorziene hiaten in de wetgeving worden gesloten en de regels aan te scherpen.   

Over de inhoud in de memorie van toelichting (mtv): enkele kanttekeningen!
Bij het nalezen van de mvt, denk ik aan de wenselijkheid om een paragraaf op te nemen, over de rol van Suriname buiten zijn landsgrenzen, bijv. regionale, en internationale samenwerking te bevorderen op dit rampengebied, waar nodig hulp en bijstand, informatie uitwisseling en ‘best practices’  etc. etc. te bewerkstelligen, dit, gelet op het globale en transnationale karakter van deze pandemie. Voorts, de mvt verzuimt om te refereren welke maatregelen de overheid tot nu toe wel heeft genomen, zoals verplichte quarantaine, health checks at de airport, emergency coordinatie, limiet aan samenscholing, avondklok, lock-in aan de landsgrenzen, maatregelen in de luchtvaart. Verwijzing naar deze maatregelen,  zou mijns inziens de mvt verder opboosten in zijn kwaliteit.  

Ten slotte, er is totaal geen referentie naar de recente toespraak van de president van de Republiek Suriname aan het volk, met de velerlei opgesomde maatregelen en mededelingen. Dit moet toch als achtergrond in de mvt onmisbaar zijn! 

Mr. Drs. Sardhanand Panchoe
Schrijver is een voormalige UNHCR Senior Legal Officer en heeft in verschillende humanitaire settings met overheden gewerkt.  
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April