GUNNEN: Het juiste alternatief
31 Mar 2020, 10:36
foto


De afgelopen maanden kon je vaak op Facebook horen/lezen dat de kleine/nieuwe partijen samen moeten bundelen om stemverlies te voorkomen, anders zou de NDP daar voordeel aan hebben. Ik heb ook regelmatig gelezen dat de kleine/nieuwe partijen geen zetels zullen halen en dat als ze zouden samenwerken/fuseren, meer kans maken op zetelwinst.

Als naar het aantal politieke partijen gekeken wordt, dat zich heeft ingeschreven, mag voorzichtig geconcludeerd worden dat deze oproepen nog niet hebben geleid tot het beoogde resultaat.

Een belangrijkere vraag dan de samenwerking van de kleine partijen is de vraag waarom de NPS, VHP, PL en ABOP niet onder één naam de verkiezingen ingaan? Zou die bundeling niet veel meer winst opleveren voor Suriname als men koste wat kost wil voorkomen dat het huidige coalitieblok wederom de meerderheid krijgt?

Met de lessen uit het verleden en de wettelijke beperkingen voor lijstverbindingen, zie ik het niet gebeuren dat genoemde partijen opgaan in een nieuwe partij of onder de naam van één van de partijen. Tot nog toe prevaleert partij belang boven algemeen/Surinaams belang.

Als men graag de voordelen van een lijstverbinding in de komende verkiezing wil realiseren om de coalitiepartijen in aantal zetels te verslaan, wordt het volgende voorstel aan alle politieke partijen gedaan.

Voorstel:
Gun elkaar stemmen in de volgende districten. De zetel waarvoor je wil gaan, is van de NDP afkomstig. Gun het de partij die daar meer kansen maakt. Zet Suriname op plaats 1.

1. Nickerie:  Laat VHP en PL het opnemen tegen de coalitiepartijen. Alle andere partijen schrijven zich niet in voor Nickerie. Gun VHP/PL de stemmen die op jouw partij zouden zijn uitgebracht waardoor de kans op zetelwinst voor de partijen groeit.
2. Marowijne: Gun ABOP de zetel van de NDP.
3. Para: NPS en ABOP kunnen daar minimaal een zetel pakken van de NDP. Gun het deze partijen.
4. Coronie: Laat de NPS het opnemen tegen NDP en PALU.
5. Sipaliwini: laat ABOP en NPS het opnemen tegen NDP en BEP.
6. Saramacca: VHP en PL
7. Brokopondo: NPS en ABOP.

Doordat niet in alle districten meer campagne gevoerd hoeft te worden, ontstaat er ruimte om het campagnebudget optimaal in te zetten in de districten waar men wel meedoet. De stemmers van NDP die teleurgesteld zijn, krijgen het beste alternatief voor hun district.

Concreet kunnen ABOP, VHP, NPS en PL 7 zetels in deze districten terugwinnen van de coalitiepartijen als ze daar op een correcte gerichte wijze campagne gaan voeren. De partijen die niet mee doen kunnen in die districten een actief stemadvies geven.  Als het op deze manier niet lukt, dan zal het zeker ook niet lukken als eenieder in elk district meedoet. Pak de voordelen van een combinatie en voorkom de nadelen van een lijstverbinding en GUN elkaar die zetel!

Het huidige aantal van 29 zetels voor de coalitie wordt strategisch met zeven zetels terug gebracht waardoor ze de meerderheid dus al kwijt raken. De RR/DR zetels worden ook maximaal binnengehaald. Dit is heel belangrijk voor het kiezen van de president na de verkiezingen.

Paramaribo, Wanica en Commewijne worden de Waterloo voor alle partijen. De coalitiepartijen zouden hier moeten groeien met 4 zetels om op 26 zetels te komen. Groei lijkt niet voor de hand liggend dus de basis voor de overwinning wordt derhalve in de zeven districten gelegd.

In de drie genoemde districten kunnen de kleine/nieuwe partijen een zeer belangrijke rol spelen om te voorkomen dat wederom een oppermachtige coalitie gevormd wordt die onze democratie wederom in gevaar kan brengen. Samenwerking van de kleine partijen met NDP is door deze partijen heel duidelijk afgewezen, omdat ze juist door verzet tegen het huidige beleid zijn ontstaan.

Derhalve een oproep aan alle leden van de ABOP, PL, VHP en NPS om dit voorstel onder de aandacht te brengen van de partijtoppen en hen dringend te vragen met elkaar te gaan overleggen om hier duidelijke afspraken in te maken. U wilt een beter Suriname. Dan moet u er ook wat voor doen en benader uw partijtop. De kleine partijen, is de inschatting, zullen dit voorstel ondersteunen.

Als de grote partijen dit voorstel niet willen uitvoeren of niet tot overeenstemming komen, dan moeten de kiezers dat dan zelf realiseren door in de genoemde districten uitsluitend op de aangegeven partijen te stemmen.  Suriname is van het volk en de politieke partijen zijn daarin dienend.

Drs. Alwin Texel
Sympathisant STREI!
Advertenties