Alle mensen die terugkeren gaan in overheidsquarantaine
29 Mar 2020, 02:52
foto
Directeur Nationale Veiligheidsdienst, luitenant-kolonel Danielle Veira.


Eenieder die terugkomt naar Suriname - ongeacht van waar de mensen komen - zal in overheidsfaciliteit worden ondergebracht voor veertien dagen. Iedereen gaat naar plekken die uitgekozen zijn door de overheid en gesanctioneerd door Volksgezondheid. Dit gebeurt onder supervisie van medici onder coördinatie van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR). Het besluit is zaterdag tijdens de Covid-19 update meegedeeld door de directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira. 

Dinsdag 31 maart zal worden meegedeeld wanneer de repatriatie vanuit verschillende landen zal plaatsvinden. Het streven is om eenieder vóór Pasen (12 april) thuis te hebben, deelde Veira mee. Airlines zijn aan de grond. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie is druk bezig te onderhandelen met luchtvaartmaatschappijen. Intussen worden de faciliteiten in orde gemaakt. Mensen moeten klaarstaan want de repatriatie kan in 24 uur plaatsvinden. 

Veira merkte op dat er goede afspraken gemaakt waren met de mensen die teruggehaald zijn. Toen ze eenmaal in Suriname waren, hadden ze heel wat bezwaren over de quarantaine. Iedereen is in thuisquarantaine geplaatst, maar velen houden zich niet aan de regels. De overheid heeft de zaak geëvalueerd en nagegaan is waar er verbeteringen aangebracht kunnen worden. Met de thuisquarantaine kan niet worden doorgegaan. 

Volksgezondheidsdirecteur Cleopatra Jessurun zei dat Surinamers het voor zichzelf hebben verpest. Ondanks alle afspraken, gesprekken en voorwerk, bleek een groot deel van de mensen die thuis moest blijven, toch de straat opgegaan zijn. Zij hebben zich niet gehouden aan de regels. Er zal niet toegestaan worden dat mensen huisjes gaan huren om in quarantaine te gaan. Alles zal gebeuren in overheidsfaciliteiten en onder supervisie. 
Intussen zijn van de 320 personen die in thuisquarantaine waren, vrijdag 34 hiervan ontslagen. Zij vertoonden ook geen symptomen. Er zijn nu nog 286 personen thuis in quarantaine. 
Advertenties