Zeven medicijnen voor redding van Suriname
29 Mar 2020, 06:41
foto


Het is allemaal Coronavirus (Covid-19), verkiezingen en koersen wat de klok slaat in Suriname. De nationale coronabarometer staat op acht (8), maar evenals bij voorgaande pandemieën zoals Cholera, de Spaanse griep en hiv/aids zal deze wereldepidemie ook passeren. Na 25 mei 2020 zijn de verkiezingsresultaten voor de geschiedenisboeken, maar een stabiele munt en duurzame ontwikkeling voor Suriname komt niet zo eenvoudig tot stand. Hieronder in willekeurige volgorde zeven medicijnen voor de redding van Suriname. 

1. Saneren ambtenarenapparaat
Ongeveer 30% van alle overheidsuitgaven gaat naar lonen hetgeen een gestadig duurzame ontwikkeling van Suriname op lange termijn zeker niet ten goede komt. In ontwikkelde landen zoals de VS, Brazilië en Nederland ligt het aantal mensen in de overheidsdienst tussen 12-20%. Zowel het bedrijfsleven als de regering en oppositie onderkennen het, echter is die bittere pil nog niet geslikt. De tijd is nu aangebroken!

2. Kwaliteit en toegankelijkheid onderwijs verbeteren
Om op lange termijn duurzame ontwikkeling te realiseren zal elke burger een bijdrage moeten leveren, maar belangrijk is dat het land voldoende (hoger) kader beschikt om die ontwikkeling te leiden. In Europa is gemiddeld 25% - 40% hoogopgeleid, terwijl ons land  volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek in 2012 slechts over 7% hoogopgeleiden beschikte. In de regio is het beeld ook beter. Dat wil zeggen er is beleid nodig voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van het onderwijs, verminderen van drop-outs enz. De strijdbijl tussen de onderwijsbonden en het MinOWC met als gevolg verstoringen in het onderwijsproces dient verder begraven te worden en de slagingspercentages dienen verder verbeterd te worden.

3. Corruptiebestrijding 
Als gevolg van corruptie ‘verdampen’ (financiële)middelen die het land en volk moeten toekomen. Het belang van corruptiebestrijding is in 2010 onderstreept met een beloofde Kruistocht tegen corruptie en de afkondiging van een Anti-corruptiewet, echter behoort Suriname sinds 2004 (Score 4.3/43 t.o.v. de perfecte 100) tot en met heden (Score 2019 = 44) tot een land met relatief vrij hoge mate van corruptie. What has changed in the last 15 years? The time for a Change is now. 
  
4. Masterplan voor Suriname
Om de woorden van een DNA-lid te gebruiken: “Wij hebben een Masterplan voor de ontwikkeling van Suriname nodig”. Het gaat erom dat wij met zijn allen brainstormen en komen tot een breed gedragen plan waarin is vastgelegd welke ontwikkelingen wij in de komende 50 jaren in Suriname willen realiseren, hoe het gefinancierd zal worden enzovoorts. Als het plan is om landelijk 20.000 woningen te bouwen mogen die huizen onder een VHP-regering oranje gekleurd worden en onder een NDP-regering paars. Het belangrijkste is dat elke politieke partij zich aan het Masterplan committeert. Noem het een Vision 2070 wat mij betreft!

5. Ordening Openbaar Vervoer
“Zonder gestructureerd openbaar vervoer geen ontwikkeling”. Het publiek moet kunnen rekenen op de bus of taxi om de school of  werkplek te bereiken. In de periode van president Ronald Venetiaan is de Federatie voor Beter Openbaar Vervoer in Suriname in het leven geroepen. De plannen waren mooi, maar tot en met heden is de PLO een roepende in de woestijn. Of het nou verhoging van bus tarieven, subsidiegelden of staking betreft. Het is niets nieuws. Same script, different cast.  

6. Stimuleren bevolkingsgroei en voorkomen braindrain
Samen staan we sterk of vele handen maken licht werk. Het hoeft geen betoog. We kunnen met een miljoen gedreven inwoners meer bereiken dan met een half miljoen Surinamers. Sinds de schoolbanken is de populatie een half miljoen. Sterven er zoveel mensen? Er worden te weinig kinderen geboren? Of trekken Surinamers weg in de hoop voor een beter bestaan in o.a. Nederland? 

7. Vergroten verdiencapaciteit
De Surinaamse Gulden (Sf) was ooit gelijk aan de Nederlandse Gulden. Koers 1 op 1. Ter illustratie zou één Surinaamse dollar in die tijd euro 500 waard zijn, maar natuurlijk is dat nooit zo ver gekomen. De nationale munt is zo drastisch in waarde gedaald dat in 2004 maar liefst drie nullen zijn geschrapt. De SRD zou 'ijzersterk' en 'waardevast' moeten zijn toch is de SRD sinds de introductie herhaaldelijk gedevalueerd, omdat Suriname als land faalt om de verdiencapaciteit te verhogen en andere nodige maatregelen te treffen. Wij kunnen o.a. denken aan minder importeren, meer produceren en exporteren. De economen in het land of de VES kunnen het beter uitleggen. Overall: Goed Bestuur (Willen en Kunnen). 

De plannen kunnen zo mooi zijn, maar zonder integere leiders die bereid zijn om de impopulaire maatregelen te treffen en te doen wat gedaan moet worden, komt niets tot stand. “Het is niet een gebrek aan goede ideeën, maar waarom die ideeën niet worden uitgevoerd dat is het geheim”. Kortom wroko lai. 

Fabian F. Gerad
Surinaamse Burger     

Albert Einstein: “The significant problems we face cannot be solved at the same level of thinking we were at when we created them.” That’s why I have Changed and am still Changing. Let us change together and make Suriname better”.  
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April