Durf groot te denken als Desi Bouterse!
28 Mar 2020, 18:54
foto


President Bouterse staat op een billboard met de veelzeggende tekst 'Durf groot te denken'. Als we terugkijken op de boodschappen waarvan hij ons als samenleving probeert te doordringen, dan zien we keer op keer dat de president ons vooruit is, misschien omdat hij daadwerkelijk groot durft te denken. Bouterse roept al 40 jaar: “We moeten eigen productie doen”. Zodat we geen dure import nodig hebben, en dus minder afhankelijk zijn van vreemde valuta.

Een belangrijk onderdeel van die eigen productie is onze eigen voedselvoorziening. De laatste 10 jaar vraagt hij de samenleving om te werken aan landbouw, zodat we een rol als voedselschuur voor de regio kunnen invullen.
Bouterse hamerde erop dat de Afobakadam in eigen handen moest komen, zodat we de energievoorziening – een strategische tak – in eigen handen hebben. Velen dachten dat het te groot gedacht was, toch is het voor elkaar gekomen in december 2019.

Bouterse heeft sinds 2010 gezegd dat Suriname zich moet ontwikkelen tot ICT-hub. Velen vonden het te groot gedacht, een brug te ver. De randvoorwaarden die hiervoor in place moesten komen, zijn: de ontwikkeling van e-Government, het ontsluiten van het binnenland qua telecommunicatie, investeringen in versnelde breedband en de introductie van vernieuwde onderwijssystemen, zodat we toekomstproof kunnen gaan werken.

In 2012 zei de president, als voorzitter van Caricom, dat wij de grootste doodsoorzaak van de regio serieus moeten bevechten: Noncommunicable diseases (NCDs), zodat wij een gezonde, productieve bevolking hebben. Anno vandaag zien wij dat juist deze groep de meest kwetsbaren zijn bij het corona-virus; dat wij meer dan ooit afhankelijk zijn van telecommunicatiediensten; en dat wij wellicht spijt hebben dat wij niet eerder zijn gaan planten op ons achtererf of balkon.

Nu Covid-19 ook Suriname bereikt heeft, hebben we twee opties: onderdeel van de oplossing zijn of onderdeel van het probleem worden. Door ons allen te houden aan de maatregelen houden we onszelf en onze omgeving veilig. De Covid-19 crisis biedt daarnaast mogelijkheden…om groot te denken! Wat zijn de zaken die wij blijvend kunnen verbeteren nu wij overwegend thuis zitten en overdenken hoe het verder moet?

Ik merk bijvoorbeeld dat veel dienstverleners over zijn gegaan op girale betalingen vanwege Covid-19. Ook dit haalde de president aan in zijn Jaarrede 2019. Ik citeer: “Onze economie is voornamelijk een cash economie, hetgeen met zich meebrengt, dat onder andere betalingen vanuit de overheid aan de burgers die sociale ondersteuning genieten, moeizaam verlopen en soms ook niet transparant zijn. Om hier verandering in te brengen wordt in het dienstjaar 2019 een mobiel betaalplatform geïntroduceerd. Dit platform zal het girale geldverkeer faciliteren, wat betekent: geen cash, dus veiligheid. Hierbij wordt de bank ook naar de Surinamers gebracht die nu moeilijk een bankrekening kunnen openen.

Daarnaast zien wij ondernemerschap ontstaan bij taxi’s, die omgetoverd worden tot delivery service, bedrijven die massaal gebruik maken van apps of Whatsapp om mensen alsnog van dienst te zijn of om onderling te vergaderen. Wat als de regering de investeringen in ons telecommunicatienetwerk, sinds 2010, niet had gedaan?

De boodschap aan ons allen is in deze tijd om groot te denken in ons eigen leven. Door met onze eigen skills invulling te geven aan de nieuwe ontwikkelingen die op ons afkomen. De wereld verandert snel en continu, een stabiele status quo bestaat slechts voor korte tijd en dan verandert alles weer. Ik ben het met de president eens: ook in Suriname moeten wij mee veranderen of we willen of niet.

Marcel Oostburg
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April