Bewegen in thuisisolatie
19 Mar 2020, 23:07
foto


Medicamenten zijn de eerste hulpmiddelen waaraan we denken als we niet ziek willen worden. We kennen het gezegde “dring dresi wakti sikie” met de bedoeling je weerstand op te boosten. Maar staan we er wel bij stil wat de allerbeste manier is om je weerstand te versterken?

Als kind hebben we ook vaker gehoord dat bewegen gezond is. Dagelijks dertig minuten intensief bewegen levert heel wat gezondheidswinst op. Bewegen is de eerste medicatie die behalve kosteloos, maar ook de beste manier is om je weerstand op te bouwen, gecombineerd met gezonde voeding.
Bewegen vermindert ook de kans op:
- Diabetes
- Hart- en vaatziekten
- Verhoogde bloeddruk
- Obesitas
- Toename van het totale vetgehalte in het bloed en rondom vitale organen.

Met de komst van Covid-19 (Coronavirus) doet de medische zorg een beroep om zoveel als mogelijk thuis te blijven. Dat wekt irritatie bij een heleboel mensen die zich elke dag over straat bewegen, met name sporters die aangesloten zijn bij sportscholen. Bij grote sportevenementen die afgelast moesten worden, is het niet alleen een grote klap voor de organisatie, maar ook voor de sporter die zich maanden van te voren heeft moeten voorbereiden zoals: aangepaste voeding en zware trainingen. Het is heel belangrijk dat eenieder zich houdt aan de instructies van de medische zorg. Want als sporter is ziek worden het laatste wat je zou willen dat je moet overkomen vóór een groot evenement. De thuisisolatie heeft als doel om jezelf te beschermen van de buitenwereld om verdere besmettingen te voorkomen.

Bewegen in thuisisolatie
Thuisisolatie wil niet zeggen dat je een gevangene bent in eigen huis. Er zijn heel veel activiteiten die thuis gedaan kunnen worden: Doe iets wat je leuk vindt. Het is zeer belangrijk dat er gekozen wordt voor een vorm van bewegen die jij leuk vindt, zodat het bewegen dan ook een passie wordt. Enkele vormen van bewegen die je in een thuisisolatie kan uitvoeren zijn:
- Het meedoen met een aerobic program dat elke ochtend uitgezonden wordt op de televisie
- Het gebruik maken van YouTube voor bewegingsideetjes
- Elke dag lopen, rennen, fietsen, kortom bewegen in het huis (hometrainer apparaat)
- Yoga.

Op social media raden mensen de samenleving aan om verschillende oso dresi’s zoals kwasi bita en knoflookwater te gebruiken om zichzelf te beschermen tegen de Covid-19. Zowel artsen en zogenaamde artsen (burgers) komen met verschillende ideologieën naar voren om Covid-19 tegen te gaan.
Is het bewezen dat de verschillende methodes die zij aanbieden inderdaad werken?
In hoeverre zullen de oso dresi’s ons helpen tegen Covid-19 als het lichaam niet in een stabiele toestand verkeert?
Is het niet aangeraden om jezelf weerstand te bieden door een gezonde leefstijl te hanteren, genoeg te bewegen, gezond te eten ook in een thuisisolatie-toestand?

Bewegen levert gezondheidswinst

Timotheüs J. Wolf
Advertenties