Trump stelt inreisverbod voor Europeanen in (update)
12 Mar 2020, 07:53
foto
De Amerikaanse president Donald Trump spreekt de natie toe over de aanpak van het coronavirus. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft ingrijpende nieuwe reisbeperkingen voor Europa aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar hij zei dat de "sterke maar noodzakelijke" beperkingen niet van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk (VK), dat 460 gevallen van het virus heeft.

Een presidentiële proclamatie die later werd uitgevaardigd, specificeerde dat alleen reizigers uit de 26 landen in het Schengengrensvrije reisgebied werden uitgesloten. Dit laat een aantal andere Europese landen, waaronder Ierland, onaangetast.

"Om te voorkomen dat nieuwe gevallen onze grenzen binnenkomen, zullen we alle reizen uit Europa opschorten", zei Trump woensdagavond van het Oval Office. "De nieuwe regels gaan vrijdag om middernacht in," voegde hij eraan toe. De reisopdracht is niet van toepassing op Amerikaanse staatsburgers.

Er zijn 1.135 bevestigde gevallen van het virus in de Verenigde Staten, met tot dusver 38 sterfgevallen. Trump zei dat de Europese Unie "niet dezelfde voorzorgsmaatregelen heeft genomen" als de VS bij de bestrijding van het virus.

Een presidentiële proclamatie, gepubliceerd kort na de toespraak van Trump, specificeerde dat het verbod van toepassing was op iedereen die 14 dagen voor hun aankomst in de VS in het grensgebied van de Schengen-EU was geweest.

Het Schengengebied, zoals gedefinieerd in de proclamatie, omvat 26 Europese staten, maar niet het VK of Ierland, dat niet onder het verbod valt. Trump zei aanvankelijk dat de reisopschorting ook "van toepassing zou zijn op de enorme hoeveelheid handel en vracht" die vanuit Europa de VS binnenkomt. Later tweette hij dat de handel "op geen enkele manier zou worden beïnvloed".

Hij kondigde ook plannen aan om miljarden dollars aan leningen te verstrekken aan kleine bedrijven en drong er bij het Congres op aan om grote belastingverlagingsmaatregelen door te voeren in een poging het effect van de uitbraak van het coronavirus op de economie te belemmeren.

De Amerikaanse president heeft kritiek gekregen op zijn reactie op het virus. In zijn reactie op zijn toespraak zeiden hoge Democraten dat het "alarmerend" was dat president Trump een tekort aan coronavirus-testkits in de VS niet heeft aangepakt. "We hebben een crisis in de volksgezondheid in dit land en de beste manier om het Amerikaanse volk te beschermen en hun economische veiligheid te waarborgen, is dat de president zich richt op het bestrijden van de verspreiding van het coronavirus zelf", aldus parlementsvoorzitter Nancy Pelosi en Chuck Schumer in een verklaring.

Over het reisverbod tweette Lawrence Gostin, een deskundige op het gebied van volksgezondheid aan de Georgetown University: "het grootste deel van Europa is net zo veilig als de VS. Dit heeft geen invloed op de VS ... kiemen respecteren de grenzen niet".
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April