Mangre bevestigt op persconferentie dat ze naar VHP gaat
05 Mar 2020, 13:31
foto
Reshma Mangre, voorzitter van BvL en ALS, sluit zich aan bij de VHP. Zij treedt niet meteen af, maar wacht de bestuursverkiezing van augustus af. Met de waarneming is de ondervoorzitter belast. (Foto: René Gompers)


Vakbondsleider Reshma Mangre gaat de politiek in, ze sluit zich, zoals reeds bekend was, aan bij de VHP. Mangre heeft de zegen van het bestuur en de shop stewards, deelt ze mee op een persconferentie. De voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leraren in Suriname (ALS) gaat "op een andere manier de belangen van de leerkrachten en het onderwijs behartigen."

"De VHP heeft mij gevraagd een bijdrage te leveren," deelt Mangre mee. "Ik ben eerder door hen en andere partijen gevraagd. Vorig jaar nog door de VHP. Maar nu kan niet langer aan de kant blijven staan. Het gaat erom dat ik mijn scope ga verbreden, niet alleen voor de leden en het onderwijs maar de totale samenleving."

Mangre benadrukt dat zij nog steeds voorzitter is van BvL en ALS. Zij is ampertjes 12 maanden in die functie. Voor de eerste week van augustus zijn er verkiezingen gepland. Ondervoorzitter Radjinder Ramnath neemt waar. "Niet iedereen zal tevreden zijn met mijn keus," merkt ze op. "Daarvoor zijn er verkiezingen. En als het moet zullen ze ook eerder gehouden worden." 

Mangre verwacht ook kritiek van buiten. "Het is een recht waar ik gebruik van maak. Ik ben niet de eerste noch de laatste vakbondsleider die in de politiek stapt. Dat hebben anderen zoals Hooghart ook gedaan," merkt ze op. "Maar van de BvL en ALS maak ik geen misbruik!"

Clifton Limburg heeft als presentator van Bakana Tori maandenlang aangegeven dat Mangre op de kandidatenlijst van de VHP zal prijken. Hij zegt aan Starnieuws dat Mangre het voorbeeld van Wilgo Valies, de voormalige voorzitter van BvL/ALS, volgt. Valies heeft zich aangesloten bij de NPS. "Het was frappant dat de voorzitter van de BvL/ALS elk geschil aangreep om het onderwijsproces lam te leggen. Ik heb tig keren geroepen dat ze een dubbele agenda op nahoudt. En dat ze no 5 wordt voor de VHP-lijst in Wanica. Zij heeft drogredenen gebruikt om actie te voeren. Zij heeft haar partijpolitieke agenda uitgevoerd ten koste van de BvL/ALS",  stelt Limburg. 

Mangre zegt dat ook Limburg politiek bedrijft. "Ik weet niet of ik dat moet zien als misbruik. Ik ga BvL en ALS niet misbruiken. Mijn persoonlijke keus is niet in strijd met de statuten. En ik kan niet zeggen dat de leden op mij gaan stemmen. Ik heb die zekerheid niet. Het zijn vrije, algemene en geheime verkiezingen. Ik heb geen garantie dat leden op mij gaan stemmen," benadrukt Mangre. Zij zei dat ze al twintig jaar in de vakbeweging is en ook allang gevraagd is door de politiek. Mangre stelde dat zij de functie van voorzitter nooit heeft geambieerd. Ze had andere uitdagingen, maar heeft de functie aanvaard toen Valies haar had gevraagd om de hamer over te nemen. 

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April