Belfort: NDP wil verkiezingen naar haar hand zetten
05 Mar 2020, 09:48
foto
ABOP-bestuurslid Edward Belfort aan het woord tijdens de lezing van Kenniskring. De overige inleiders zijn: Gerold Sewcharan, Dennis Lapar en Angelic del Castilho. (Foto: René Gompers)


“De NDP is hard bezig om de verkiezingen te manipuleren,” stelt Edward Belfort van de ABOP. NDP wil winnen om haar voorzitter Desi Bouterse, die ook president is, uit de gevangenis te houden, geeft Belfort aan. “Wat in Bouterses hoofd is, is om op die stoel van de president te blijven zitten. Want als hij van die stoel wordt gehaald, is het rechtstreeks Santo Boma. Hij heeft geen andere keus, zeker weten. En daarvoor is hij heel bang.” Belfort roept de bevolking op om nooit meer aan een enkele partij de meerderheid in het parlement te geven.   

Belfort was een van de inleiders op de discussieavond van de Kennis Kring, dinsdag in het Lalla Rookh-gebouw. Hij en voorzitters Gerold Sewcharan van PRO en Angelique del Castilho van DA’91 hebben elk een deel van de partijprogramma's gepresenteerd. Belfort en Sewcharan hebben aangegeven dat de NDP allang bezig is om de verkiezingen naar haar hand te zetten. Zo is de wijziging van de Kiesregeling doorgedrukt, waardoor het onmogelijk geworden is voor partijen om gebundeld de verkiezingen in te gaan. 

“Er zijn nog meer zaken,” haalt Belfort aan. “U merkt de grote toestroom van buitenlanders voornamelijk Haïtianen, Cubanen, Venezolanen. Er zijn ook Russen hier. De connectie met Rusland is niet zomaar. De connectie met Servië is niet zomaar. Er is iets erachter. We kennen de connectie Rusland-Trump. Het invoeren van de digitale ID-kaarten is niet zomaar. Ze zijn hard bezig om de verkiezingen te manipuleren.” 

PRO-voorzitter Sewcharan heeft in zijn toespraak ook vraagtekens geplaatst bij de stroom van buitenlanders. “Vreemdelingen worden in versneld tempo genaturaliseerd zonder dat duidelijk is of zij ingevolge de Kieswet mogen stemmen in Suriname,” haalde hij aan. “Want om zich verkiesbaar te kunnen stellen of stemmen, moet een persoon volgens onze wetten uitsluitend de Surinaamse nationaliteit bezitten. Nergens uit blijkt of deze personen afstand hebben gedaan van hun vreemde nationaliteit.” 

Belfort legt uit dat de Haïtianen voornamelijk ingezet zullen worden in het binnenland “bij mensen die op hen lijken”. De ABOP heeft voorbereidingen getroffen om vooral in het binnenland het verkiezingsproces goed in de gaten te houden. De partij zal zich ‘live’ op de hoogte houden van het proces. En als het gebeurt dat er 'vreemdelingen' meedoen, zal er ook opgetreden worden, deelt Belfort mee. De NDP is ook heel hard bezig om op ressortraadniveau zaken in orde te krijgen, geeft hij aan. Belfort voorspelt dat de NDP niet de nodige zetels haalt om de president in de Assemblee gekozen te krijgen. Nu wordt zelfs Rachied Doekhie weer ingezet om stemmen in Nickerie te winnen, meent de ABOP-topper. 

Sewcharan deelt mee dat er nog rechtszaken lopen die met de verkiezingen te maken hebben. In de zaak van de Terugroepwet wordt er al drie jaren op een vonnis gewacht.  Ook in de zaak tegen het wijzigen van de Kiesregeling wachten partijen op een vonnis. Dit, terwijl op 16 maart de partijen zich moeten gaan inschrijven. Dit is een van de redenen om de rechterlijke macht onafhankelijk te maken, deelt Sewcharan mee.  “De NDP is bang voor bundeling van de andere partijen” vat Belfor de wijziging van de Kieswet samen. 

Belfort merkt op dat iedereen waakzaam moet zijn en niet moet vergeten dat “Bouterse een veroordeelde is die zijn verstek-vonnis aanvecht.” Men moet de strijd niet alleen aan de oppositie overlaten, meent Belfort. “We moeten de situatie niet onderschatten, het is ernstig,” benadrukt hij. “Bouterse wil alles doen om op die stoel te blijven zitten. Niet om ons vooruit te brengen, maar om zijn eigen machtssysteem uit te breiden.” 

René Gompers
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April