Saudi-Arabië weert pelgrims bij heilige plaatsen
27 Feb 2020, 13:20
foto
Jaarlijks bezoeken miljoenen moslims heilige plaatsen in Saudi-Arabië. (Getty Images)


Saudi-Arabië heeft de toegang van pelgrims die het land binnenkomen om heilige plaatsen te bezoeken tijdelijk gestopt, in een poging de verspreiding van het coronavirus te vertragen. De Saudische regering zei dat het visa zou schorsen voor moslims die Mekka en Medina wilden bezoeken.

Miljoenen moslims maken de reis elk jaar, vooral tijdens de maand Ramadan, die in april begint. Saudi-Arabië heeft ook visa voor toeristen uit landen met bevestigde gevallen van het virus opgeschort. Het is niet duidelijk wanneer de visumbeperkingen zullen worden opgeheven of hoe Ramadan en de grote Hadj-bedevaart - die in juli begint - zullen worden beïnvloed.

De aankondiging door Saudi-Arabië komt op een moment waarop andere landen in het Midden-Oosten ingrijpende maatregelen introduceren om de verspreiding van de ziekte in de regio te beteugelen. Met name Iran wordt beschouwd als een hotspot voor coronavirus-overdracht, met 245 gevallen en 26 sterfgevallen als gevolg op donderdag.

Nieuwe gevallen van Covid-19, de infectie veroorzaakt door het coronavirus - die zijn oorsprong vond in Wuhan, China - blijven zich in een snel tempo over de hele wereld verspreiden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei woensdag dat het virus zich voor het eerst sneller buiten China verspreidde dan binnen.

Meer dan 80.000 mensen in ongeveer 40 landen zijn besmet met het nieuwe coronavirus, dat in december opkwam. De meeste gevallen zijn in China. Tot nu toe zijn bijna 2.800 mensen gedood door Covid-19, de luchtwegaandoening veroorzaakt door het virus.

Saudi-Arabië, dat nog geen gevallen van het coronavirus heeft gemeld, zei dat de visumschorsingen voor toeristen en pelgrims tijdelijk waren. Maar het stopte met het geven van een precies tijdsbestek, wat onzekerheid betekent voor degenen die van plan waren de islamitische heilige plaatsen in de komende maanden te bezoeken.

Landen in het Midden-Oosten waaronder Bahrein, Irak, Koeweit en Iran hebben gevallen van het coronavirus gemeld. (Getty Images)

De Umrah is een islamitische bedevaart die op elk moment van het jaar kan worden uitgevoerd. Ongeveer acht miljoen moslims maken jaarlijks de reis - velen tijdens de heilige maand Ramadan en tijdens de Hadj.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April