Actiecomité BBGO geeft ernstig signaal aan regering
21 Feb 2020, 16:14
foto
“Liever dat wij op straat sterven, zoekend naar ons geld, dan als hongerig mens in bed liggen te sterven!” is het motto van het Actiecomité BBGO. (Foto's: René Gompers)


Een groep boze gepensioneerden heeft vandaag voor enkele minuten de Burenstraat bezet gehouden. De gepensioneerden willen dat de overheid hun pensioenen zoals al jaren is overeengekomen, eindelijk “naar behoren en welvaartsvast betaalt”. Ze zijn het beu om “begiman fu un eigi moni” te zijn. Ze zijn bereid tot het uiterste te gaan, Hun motto: “Liever dat wij op straat sterven, zoekend naar ons geld, dan als hongerig mens in bed liggen te sterven!”

De actie was een ‘signaal naar de overheid’ en een ‘trailer’ van wat komen zal als de de regering niet luistert, deelt Hugo Pinas mee. Hij is voorzitter van het Actiecomité BBGO (Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst). Het comité is opgericht om het bestuur te ondersteunen benadrukt hij, op een persconferentie in het KOB-gebouw.  “Voorzitter Renate Wouden is zeer teleurgesteld geraakt en wij de leden, wi o kraka en baka,” licht Pinas toe. “Zoveel brieven, gesprekken en afspraken. Ze behandelen haar gewoon als een kind. Men houdt zich gewoon niet aan de afspraken met de gepensioneerden. De voorzitter wilde al opgeven. Maar wij gaan dat niet toestaan. Het is ons geld dat wij al die jaren hebben gestort.”

De leden zijn geïrriteerd. Ze willen direct actie. De economische situatie drukt zwaar op hun leven, geven ze aan. Er moet een aantal TWK’s worden betaald. Ook houdt de regering zich niet aan de afspraken met de OAS over hoe met seniore burgers om te gaan. De ‘hogere goden’ in de regering, zoals minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, willen zich ook niet houden aan het Staatsbesluit om de pensioenen ‘welvaartsvast’ te maken. “Dat houdt in dat ze ons moeten betalen naar gelang de economische situatie verandert,” legt Pinas uit. “Als de koers 3 is dan is ons pensioen 3 waard. Als de koers 10 is dan moet het 10 waard zijn. Maar dat gebeurt niet. Het lijkt alsof de regering bang is om onze rechten te geven.”



De aanwezige leden en het actiecomité zijn na de persconferentie getogen naar het BBGO-kantoor, iets verder in de straat, om een brief te overhandigen aan bondsvoorzitter Wouden. Met veel ‘babari’ liepen ze in de felle zon naar het andere gebouw. De politie was er snel bij. “Vergeet niet dat jij ook straks oud wordt,” riep een oudere vrouw naar de jonge politie bikers. “Yu no habi bigi sma na oso noh?” vroeg een ander. De senioren zijn om de bikers heen gelopen naar hun bestemming. Niet lang daarna zijn de ‘grijze pakken’ weer weggegaan. Zij hoefden niet op te treden. 

Bij het BBGO-gebouw is de brief voorgelezen aan de voorzitter Wouden. Daarin benadrukt het actiecomité dat zij haar met woord en daad gaan ondersteunen, dat ze uit de stilte moet komen en weer met de regering moet gaan praten. De regering krijgt drie weken, wordt er voorgelezen. Wouden is heel erg blij met de ondersteuning. Ze is de leden zeer dankbaar.  “We gaan niet vragen ‘p’e un moni de?’ maar we gaan het komen halen,” heeft Pinas enkele keren benadrukt tijdens de persconferentie. “Er is geen enkele andere eis; geeft u ons het geld dat wij gestort hebben! Als je het niet goedschiks aan ons wilt geven, komen we het kwaadschiks halen! Het is van ons.” 

René Gompers
Advertenties