Guyana exporteert eerste van vijf ladingen olie
21 Feb 2020, 18:18
foto
De boot met de eerste lading Guyanese olie is donderdagavond vertrokken naar Barbados.


De regering van Guyana heeft haar eerste lading olie geëxporteerd naar Barbados. Als onderdeel van een overeenkomst met ExxonMobil Corp en partners waaronder Hess Corp. zal Guyana dit jaar nog vier ladingen olie die zijn gepompt in zijn kustwateren ontvangen. Mark Bynoe, directeur van het ministerie van Energie in Guyana, zei dat hij verwachtte dat het land dit jaar rechtstreeks US$ 300 miljoen zou verdienen aan met zijn aandeel in de verkoop van olie.

Guyana krijgt 52% van de winst als onderdeel van een deal in 2016. De offshore-velden voor de Guyanese kust gelden als een van 's werelds grootste reserves met meer dan 5 miljard vaten. De inkomsten zullen naar verwachting gedurende de looptijd van het project naar schatting US$ 168 miljard genereren, wat overeenkomst met 120 maal het jaarlijkse budget van Guyana. Exxon en zijn partners hebben hun eigen ladingen van vergelijkbare grootte al verkocht sinds de productie eind december begon.

De export komt na bijna vijf jaar sinds de ontdekking van grote hoeveelheden olie en gas nabij de kust van Guyana. Het ministerie van Energie noemde de zending een historische gebeurtenis. De zending komt slechts enkele weken voordat Guyana op 2 maart algemene verkiezingen houdt, waarbij de oppositionele People's Progressive Party zegt dat het zou proberen opnieuw over de olieconcessies te onderhandelen. Olie en gas zullen naar verwachting goud, suiker, rijst en hout inhalen als de belangrijkste exportproducten van Guyana.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April