De Vlugt leidt nu ook bond bij Ontvanger invoerrechten
21 Feb 2020, 07:48
foto
Joyce de Vlugt (midden) samen met het bestuur dat bij enkele kandidaatstelling is gekozen bij de Ontvanger der Invoerrechten en Accijnzen. (Foto: Raoul Lith)


De voorzitter van de Douanebond, Joyce de Vlugt, heeft nu ook de leiding over de bond bij de Ontvanger der Invoerrechten en Accijnzen. Haar bestuur is bij enkele kandidaatstelling gekozen voor drie jaar. In gesprek met Starnieuws zegt de bondsvoorzitter dat er veel uitdagingen zijn bij deze dienst die ervoor zorgt dat de invoerrechten het land binnenkomen. 

Mensen zijn tien tot vijftien jaar niet bevorderd. Hun vergoeding is bijzonder laag. "De mensen hebben niet eens een uniform meer, want bij de toetreding tot Fiso is de kledingtoelage afgeschaft", zegt De Vlugt. Zij heeft even moeten nadenken of ze de bond zou leiden, want er was twee jaar geleden al een beroep op haar gedaan. Zij heeft besloten haar schouders onder het werk te zetten. Dit jaar zal deze dienst ook ondergebracht worden in het hypermoderne Douanekantoor dat gebouwd wordt. Dan moeten de mensen ook geüniformeerd zijn net als de douane. 

Het werk bij de Ontvanger van de invoerrechten gebeurt door burgers. Vroeger was de Ontvanger een douanier. Maar beide diensten, de douane en de Ontvanger, horen in feite bij elkaar, legt De Vlugt uit. De douane verricht de controle nadat de mensen invoerrechten hebben betaald. De bondsvoorzitter merkt op dat er snelle actie noodzakelijk is. De mensen zijn gedemotiveerd, omdat zoveel zaken niet in orde zijn. Zij gaat zo snel mogelijk een gesprek aanvragen bij de leiding voor kennismaking en andere afspraken. 

De bestuurskamer die de bond had, is ooit tijdelijk geleend voor het opslaan van zegels. De ruimte is sindsdien niet vrij gekomen. "Ik geloof in communicatie. Door te praten met de leiding moet er een oplossing komen. Ik ben optimistisch", merkt De Vlugt op. Zij heeft vooruitlopend op de bestuursverkiezing reeds stukken opgevraagd van mensen die bevorderd moeten worden om alvast voorwerk te kunnen doen. Op korte termijn moeten de verandering merkbaar zijn. Bestuur en leden zijn enthousiast en rekenen erop dat zaken nu snel gefinaliseerd zullen worden. 

Raoul Lith
Advertenties