Stivoki-voorzitter Choennie: Betaal instellingen voor hun werk
19 Feb 2020, 19:44
foto
Het complex van Stichting voor het Kind is heropend. Meisjes van seksueel geweld worden hier opgevangen. (Foto's: René Gompers)


Karel Choennie, voorzitter van de Stichting voor het Kind (Stivoki), ziet liever dat de regering de subsidie voor sociale instellingen afschaft en gewoon voor hun diensten betaalt. Hij heeft ook graag dat de regering niet langer de mensen die zich meer kunnen permitteren, subsidieert met water en stroom. Dan zal er genoeg geld over zijn voor de tehuizen in plaats van afhankelijk zijn van subsidie, stelt Choennie. Stivoki hoeft het komende jaar niet te rekenen op subsidie van de overheid. 

Met hulp van Su Aid en de gemeenschap is de stichting nieuw leven ingeblazen. De missie, het opvangen en begeleiden van misbruikte kinderen, kan na vier jaren stilstand worden hervat, benadrukken verschillende sprekers. In 2016 is het tehuis gesloten door gebrek aan subsidie. Er heerste kort daarna “chaos en dood” vat Choennie samen. De kinderen zijn bij andere tehuizen ondergebracht die niet berekend zijn op hun nood. Het gebouw werd leeggeplunderd. Klein en groot meubilair is openlijk weggedragen. De inhoud van koelkasten en freezers zijn gedumpt in de ruimtes die een onhoudbare stank veroorzaakten, “de geur van dood.”  Verslaafden en zwervers maakten de plek tot hun hoofdkwartier. Het gebouw werd langzaam gesloopt. Het hout werd weggedragen en gebruikt als brandhout door een zwerver.
 
In 2018 heeft Su Aid SRD 1 miljoen opgehaald om de wens van Choennie, die in hetzelfde jaar voorzitter werd, “het tehuis en waar het voor staat” te herstellen. Het gerenoveerde complex is dinsdag heropend. Stivoki staat echter nog voor enkele uitdagingen: er is nog een oude schuld van SRD 130.000 bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en het zal het eerste jaar zonder subsidie van de overheid moeten doen. Minister André Misiekaba van Sociale Zaken & Volkshuisvesting blijft erbij dat het om een nieuwe stichting gaat en daarom dus nog geen aanspraak maakt op de financiële hulp van de overheid, deelt Choennie bij de heropening mee. 

“Mijn argument dat we geen nieuwe stichting zijn vond bij hem geen gehoor,” geeft Choennie aan. “Maar ik vind ook dat ik geen subsidie moet krijgen maar dat de overheid moet betalen voor de diensten die wij verrichten. Net zoals de overheid bijvoorbeeld Kuldipsingh betaalt om de straten te maken moet zij de Stichting voor het Kind betalen om die kinderen op te voeden. Het moet niet zijn ‘subsidie, tje poti laten we kijken of er wat overgebleven is uit de pot voor jullie.’ Het is een dienst, diensten moeten betaalt worden.”

“Schaf subsidie overal af op water bij mensen die een zwembad hebben,” stelt Choennie. “Schaf het af op elektriciteit bij mensen die 1 maal 24 uur airco’s laten draaien. Dan heb je genoeg geld om alle sociaal werk te doen. Niet alleen van Stivoki maar van alle kindertehuizen, alle ziekenhuizen, alle bejaardentehuizen.” De schuld bij de SPSB is in 2016 gemaakt, deelt de voorzitter van de Stivoki mee. De stichting heeft daar SRD 130.000 geleend tegen 9,5 procent rente per jaar. Maar er is geen bewijs van een toezegging van het ministerie om met de aflossing te helpen. Dus de stichting zit nog met de schuld. 

Choennie is naast de kritiek erg blij met de andere hulp die minister Misiekaba wel biedt, bij de vorige bewindvoerder leek niets te lukken. “Hij heeft vanaf het eerste gesprek toegezegd dat het ministerie zal betalen voor personeel en voeding,” deelt Choennie mee. “We zijn zeer erkentelijk daarvoor.” Choennie roept de gemeenschap op om voor ten minste een jaar te helpen met de andere lopende kosten zoals de water- en stroomrekeningen, voeding voor de nonnen, onderhoud en tanken van de auto’s. 

De renovatie van het gebouw heeft SRD 846.000 gekost. De rest van het geld wordt besteed aan inrichting. Ook de ministeries van Volksgezondheid, Justitie en Politie, en Onderwijs, Wetenschap & Cultuur hebben toezeggingen gedaan. Het Unicef zal helpen met de inrichting en trainen van personeel. Onderdirecteur Robert Mohamed van Volksgezondheid heeft namens SRA Consultancy,  Notariaat J.A. Jadnanansing en King’s Drankenpaleis, drie enveloppen met een totaal inhoud van SRD 7000 overhandigd aan de stichting. 

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April