Maha Shiva Ratri belicht
20 Feb 2020, 04:12
foto


Op 21 februari wordt wereldwijd aandacht geschonken aan de herdenking van Shiva Ratri. Hierbij brengen devoten de nacht door met vasten, lofzang en het aanbidden van de lingam, een ovaalvormig beeld. De nacht wordt als voorspoedig aangemerkt vanuit de overtuiging dat de kosmische dans van destructie – de overwinning over het kwade - wordt uitgevoerd. 

Shiva betekent Weldoener - de Ene die voordeel brengt aan eenieder -, het Zaad en Lichtpunt. De namen gegeven aan de 12 beroemde Shiva tempels in India zoals Amarnath (in Kashmir), Somnath (in Gujarath), Vishwanath (in Varanasi) en Makaleshwar (in Ujain), vertellen iets van de specifieke kwaliteiten en rollen die de Allerhoogste als onstoffelijke Ene zo uniek en verheven maken. De naam Jyotirlingam, zoals met respect gebruikt, verklaart dat Zijn vorm een onstoffelijk punt van Licht is. Daarnaast geven de namen Shambhu of Swayambhu en Sada Shiva zijn constante rol als onvergankelijke Allerhoogste aan.

De vorm
De Shivalingam is een ovaalvormig beeld, hetgeen aangeeft dat Shiva geen menselijke vorm heeft zoals de deities (godheid, heiligheid oftewel mensen aan wie goddelijke kwaliteiten worden toegeschreven). Aan het abstracte stenen beeld wordt diepere spirituele symbolische waarde toegekend in herinnering aan de Onstoffelijke Ene, de Allerhoogste.
De drie lijnen (tripundi) staan voor: 
Trimurti de drieledigheid in Gods taken ( creatie, onderhoud en transformatie/destructie), ook wel afgebeeld in de vorm van de drie subtiele deities.
Trinetri het openen van het derde oog, oftewel het verwerven van spiritueel inzicht en verlichting.
Trilokinath de heer van de drie werelden, die Ene die weet heeft van niet slechts de onstoffelijke, maar ook de stoffelijke en subtiele dimensies.
Trikaldarshi de ene die alle drie aspecten van tijd kent: het heden, het verleden en de toekomst.

In de diverse overleveringen vinden we terug dat Krishna zijn gebeden opdroeg aan Shiva in Gopeshwaram Vrindavan, Rama Hem aanriep in Rameshwaram en dat Shankars blik steeds gericht was op de Shivalingam. Hij wordt in meerdere religiën herinnerd en aanbeden als de Allerhoogste Vader van alle deities en vanuit de drieledigheid van Zijn taak geprezen als Schepper, Onderhouder en Vernietiger. Maar wat schept, onderhoudt en vernietigt Hij dan? Meer nog, als hij de Ene is die onderhoudt …. kunnen armoede, honger en ziekten in deze wereld aan Hem worden toegeschreven? Is Hij verantwoordelijk voor de vernietiging van datgene wat Hijzelf gecreëerd heeft? 
 
Creatie
Anders dan vaak gedacht wordt creëert God niet de vijf elementen en de natuur, noch schept Hij menselijke wezens of zielen. Materie, zielen en God worden namelijk niet gecreëerd of vernietigd; zij zijn eeuwig en onvergankelijk. Elk heeft zijn eigen unieke eigenschappen, karakteristieken, kracht en functie. Het Drama oftewel het grote wereldspel is gebaseerd op het unieke eeuwige samenspel tussen deze drie en is cyclisch van aard. Nieuw wordt oud en wordt dan weer vernieuwd; uit een zaad groeit een plant, die dan weer zaden geeft.
Dus wat creëert God dan? In werkelijkheid kan God geen nieuwe wereld creëren uit het niets; Hij verjongt dat wat verouderd is door het menselijk intellect te verfijnen en het toegang te verschaffen tot wijsheid en inzicht, gebaseerd op spirituele waarheid.

Zijn rol
Shiva betekent letterlijk de Ene die voordeel brengt aan een ieder, de Allerhoogste Ziel. Dit doet Hij door een nieuw zuiver bewustzijn te herscheppen, waardoor de creatie van een nieuwe zuivere rechtvaardige wereld waar verhoogde menselijke wezens gelukkig samenleven, plaatsvindt. Dit loopt gelijk op met de vernietiging van kwaad en onzuiverheid, zoals corruptie, criminaliteit, agressie en zelfzuchtigheid - waar de hedendaagse oude wereld door overheerst wordt. Destructie en creatie zijn inherent aan het eeuwige proces van leven: niets wat gecreëerd wordt blijft eeuwig bestaan. Degeneratie en verandering zijn beide onderhevig aan tijd.

Transformatie
Wanneer onrechtvaardigheid nu extreme proporties bereikt, het menselijk intellect gedegradeerd raakt en perversie, egoïsme, machtswellust leiden tot exploitatie van de eigen soort, dan is verandering een dringende noodzaak. En hieraan dragen natuurrampen en burgeroorlogen ook een steentje bij. Destructie of vernietiging zorgt ervoor dat het kwade en onzuivere wordt weggewerkt op basis van inzicht, dat mensen uit de ban van zonde en verdriet worden vrijgemaakt. 

Vestiging van een nieuwe gedragscode of wereldorde gaat als vanzelfsprekend gepaard met vernietiging van oude gedragspatronen. Als je bewust kiest voor harmonie, dan zal jijzelf geen ruzies meer stimuleren...kies je voor eerlijkheid, dan zal je niet meedoen aan corruptie.

De taak van God richt zich primair op vestiging. Hij komt in de nacht, de donkere tijd waarin onzekerheid, uitzichtloosheid, negativiteit en verdriet overheersen en brengt het licht van spiritueel bewustzijn, zuiverheid, vrede, vrijheid. Dit geeft hoop voor een voorspoedige toekomst - Satyug of de paradijselijke wereld - waarin mensen op basis van gelijkwaardigheid en deugdzaamheid met elkaar samenleven. Ook de natuur verkeert dan in haar meest zuivere vorm. 

Gods rol is uniek: Hij komt in de meest onzuivere wereld, voert de hoogste taak van zuivering uit en blijft desondanks vrij van de binding aan die actie, oftewel het resultaat daarvan. Shiva Jayanti, de incarnatie van onze Allerhoogste Vader, vindt plaats in deze donkere, ijzeren tijd om het licht terug te brengen in de wereld

Het is nú die voorbereidingstijd, waarin Gods boodschap voor Shiva Ratri is: wordt wakker! Beschouw jezelf een spiritueel wezen van licht te zijn, herinner de Vader als Bron en Punt van Licht en wordt zuiver!

Brahma Kumaris spirituele organisatie 
Advertenties