CBvS waarschuwt: Cambio's moeten richtkoersen hanteren
17 Feb 2020, 06:28
foto
De leiding van de Centrale Bank van Suriname heeft de cambio's gewaarschuwd om niet af te wijken van de richtkoersen die gegeven zijn.


Terwijl de koers op de vrije markt tussen de SRD 9.80 en SRD 10 is voor de US-dollar en de euro boven de SRD 10 is, heeft de directie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de cambio's aangeschreven om ervoor te zorgen dat de koers niet opgestuwd wordt. Zij zijn verplicht om de US$ op te kopen voor SRD 8.50 en te verkopen voor SRD 8.60. De euro moet voor SRD 9 opgekocht en voor SRD 9.15 worden verkocht. Cambiohouders zijn gebelgd hierover, want zelfs de banken doen transacties boven de SRD 9 voor de US-dollar en de euro. 

Enkele cambiohouders zeggen tegen Starnieuws dat ze heel blij zijn dat opgetreden is tegen illegale cambio's die aan prijsopdrijving deden. "Maar om de wisselkantoren te verplichten om kunstmatig een lage koers te hanteren, zal niet werken. Niemand zal de valuta aan ons verkopen voor die lage bedragen. De cambio's zullen ook niet in staat zijn dollars te verkopen voor SRD 8.60. Wij krijgen geen dollars van de CBvS om te verkopen." 

Aan de cambio's is per brief duidelijk gemaakt dat ze zich dienen te houden aan de voorschriften van de CBvS over het hanteren van transactiekoersen. De CBvS stelt richtkoersen vast voor de aan- en verkoop van de valutasoorten. De transacties mogen slechts minimaal afwijken van de richtkoers. De wisselkantoren zijn verplicht de aan- en verkoopkoersen duidelijk zichtbaar te maken op een koersenbord. 

Voor het geval dat de wisselkantoren zich aan ongeoorloofde koersopdrijving bezondigen, doet de CBvS alvast een serieuze waarschuwing uitgaan. Diverse cambio's hebben intussen op de borden de richtkoersen van de CBvS aangebracht. Het is zeer de vraag of er transacties zullen plaatsvinden tegen die bedragen, stellen cambiohouders. 

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April