Begroting verkiezingen aangeboden aan Financiën
07 Feb 2020, 00:56
foto


De begroting voor de verkiezingen van mei 2020 is aangeboden aan het ministerie van Financiën en moet nog worden behandeld in de Nationale Assemblee. Deze begroting is samengesteld door het ministerie van Binnenlandse zaken (Biza). Biza raamt de kosten voor de verkiezingen van 2020 op SRD 160 miljoen, terwijl de kosten van de verkiezingen van 2015 SRD 80 miljoen bedroegen.

Een deel van de kostenstijging wordt verklaard door het verschil in koers, zegt de voorlichting van Biza. De US$ : SRD koers 2015 en 2020  is respectievelijk (1: 3,35) en (1:7,58). Volgens Biza zal nog nagegaan moeten worden welk deel van de verkiezingsbegroting direct aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld. Verder is het van belang ook rekening te houden met de algemene kostenstijging van 2015 tot 2020, geeft Biza aan.
.
In de begroting is rekening gehouden met de verhoging van de personeelskosten en inflatie op goederen en diensten in de afgelopen jaren. Daarnaast moeten activiteiten als de voorbereidingen en uitvoering van de ter inzagelegging van de kiezerslijsten, training kandidaat-stembureauleden, inrichting hoofdstembureaus en stembureaus, missies in het binnenland, voorlichting, productie en colportage oproepingskaarten en productie van stembiljetten, plaatsvinden.

Biza tekent in een persbericht, via het Nationaal Informatie Instituut op, dat in maart 2019 alle 18 verkiezingswerkgroepen, de 19 districtscommissarissen, het Korps Politie Suriname en het Algemeen Secretariaat Verkiezingen, hun begroting moesten indienen. Voor de samenstelling van de kosten, werd er door de werkgroep Financiële Administratie hierover richtlijnen gegeven.
 
De groepen kregen een termijn om hun werkzaamheden in kaart te brengen en die te koppelen aan de kosten. De begrotingen werden na ontvangst door de werkgroep Financiële Administratie en het Managementteam Verkiezingen gescreend, waarna er bilateraal overleg plaatsvond met desbetreffende groepen, districtscommissarissen en het Korps Politie Suriname, legt Biza het proces uit.

Voor de organisatie van verkiezingen zijn bepaalde voorzieningen nodig. De kleine bevolking, het dunbevolkt zijn van bepaalde gebieden en het feit dat andere moeilijk bereikbaar zijn, zijn zaken die de kosten van het organiseren van de verkiezingen verhogen, geeft Biza aan.

Eerder had de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos kritiek geleverd op de verdubbeling van de kosten. 

Advertenties