Nain: Leenbeleid regering is verschrikkelijk
03 Feb 2020, 08:28
foto
John Nasiebdar, Waldi Nain en Paul Somohardjo tijdens de bijeenkomst van Pertjajah Luhur aan de Javaweg zaterdagavond.


"Het leenbeleid van deze regering is verschrikkelijk. Nooit eerder in de geschiedenis van Suriname is er zoveel geleend. Nooit eerder had Suriname zoveel schulden. Al aan het begin van 2019 was het duidelijk hoe hoog de schulden van ons land waren, maar nu, twee en een halve maand voor de verkiezingen, blijkt dat de regering nóg meer leningen heeft genomen". Woorden van Waldi Nain als een van de leiders van de eenheidsbeweging, die door de Pertjajah Luhur (PL) wordt getrokken.

Nain sprak zaterdagavond tijdens de opening van een eenheids- tevens distributiecentrum van de PL aan de Javaweg. Hij hield het publiek voor dat ons land niet zou moeten lenen om feest te vieren. Leningen moeten worden aangewend voor productie. Het doel is om het geld dat je leent uiteindelijk te vermeerderen. 

Nain, die als voorzitter van de PDO - samen met de PL, de KTPI en Nieuw Suriname - helpt de eenheidsbeweging tot een massale, landelijk beweging te maken, hield de aanwezigen voor dat de regering ons land reeds met een schuld van ruim USD 110 miljoen voor overname van de Afobakadam heeft opgezadeld. Om deze schuld te betalen is een onderpand vereist. De inkomsten van Staatsolie zijn voor drie jaar geparkeerd als onderpand om deze schuld te betalen, plus de royalty’s van Iamgold. “Wat blijft over voor de eerstvolgende regering die komt? Hoe zullen de schulden betaald worden?” vroeg Nain zich af. 

Hij zei dat er ook andere schulden zijn die afbetaald moeten worden. Het is niet duidelijk hoe al deze schulden zullen worden afbetaald. De PDO-voorzitter vindt het dan ook geen wonder dat Suriname zo een slechte rating heeft gehad van Fitch. Dat vindt hij heel erg, temeer daar Suriname potentieel het 17e rijkste land ter wereld is met onder andere heel veel goud, olie en bauxiet. Dit zijn producten die al geëxporteerd worden en waaraan we als land geld verdienen. “Maar wat is de koers nu? En vindt je dollars? Niemand wil meer de SRD hebben. Men wil zaken waardevast hebben en dus wordt alles omgewisseld. Dit, terwijl we nauwelijks een half miljoen mensen hebben. Mogen we pinaren?” was de retorische vraag die hij aan het publiek stelde. 

Eerder zei voorzitter John Nasibdar van Nieuw Suriname (NS) dat het geld van de burger nergens veilig is. Niet thuis vanwege de vele risico’s op inbraak, diefstal en beroving, maar – naar nu blijkt – ook niet bij de bank. “Het is een moeilijke tijd”, sprak Nasibdar. Hij erkende de regering Bouterse in 2010 ook te hebben gesteund, maar nu beter te weten. Toen NS door had dat boeven en rovers de overhand hadden in de regering, is de partij zo snel als mogelijk uit die trein gestapt. 

Nasibdar vroeg de mensen na te gaan wat een brood toen in 2010 kostte en en wat de prijs nu is. Toen NS besloot niet meer samen te werken met de NDP, heeft het volk de paarse partij in 2015 toch nog een kans gegeven. Maar deze keer hebben ze laten zien dat ze al het geld hebben opgemaakt, zelfs het spaargeld van de burgers. “Now dan den go nyan yu”, luidde de beeldspraak van de NS-voorzitter.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April