Steeds meer gesloten grenzen voor China-bezoekers
01 Feb 2020, 14:41
foto


Landen over de hele wereld hebben hun grenzen gesloten voor mensen die komen uit China, terwijl ambtenaren werken aan het bedwingen van de snelle verspreiding van het coronavirus. De Verenigde Staten (VS) en Australië zeiden dat ze de toegang zouden weigeren aan alle vreemdelingen die China onlangs hadden bezocht. Het virus dat de wereld nu in ban houdt, dook voor het eerst op in december in de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei.

Eerder kondigden Rusland, Japan, Pakistan en Italië soortgelijke reisbeperkingen aan. Maar mondiale gezondheidsfunctionarissen hebben dergelijke maatregelen afgeraden. "Reisbeperkingen kunnen meer kwaad dan goed doen voor het delen van informatie, medische toeleveringsketens en economieën schaden," zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op vrijdag.

De WHO beveelt aan om screening in te voeren bij officiële grensovergangen. Het heeft gewaarschuwd dat het sluiten van grenzen de verspreiding van het virus zou kunnen versnellen, met reizigers die landen onofficieel binnenkomen. China heeft de golf van reisbeperkingen bekritiseerd en buitenlandse regeringen beschuldigd van het negeren van officieel advies. "Net zoals de WHO adviseert geen reisbeperkingen in te stellen, haastte de VS zich in de tegenovergestelde richting," zei de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying. "Het is zeker geen gebaar van goede wil."

Laatste ontwikkelingen
Het dodental van het nieuwe virus, dat officieel 2019-nCov wordt genoemd, staat nu op 259. Alle sterfgevallen vonden plaats in China en de meerderheid was in de provincie Hubei, waar het virus is ontstaan.

Bijna 12.000 gevallen zijn bevestigd en een klein deel daarvan - ongeveer 100 - is buiten China. Het Verenigd Koninkrijk (VK), de VS, Rusland en Duitsland hebben de afgelopen dagen allemaal gevallen bevestigd op hun grondgebied.

Het aantal gevallen van het coronavirus wereldwijd heeft dat van de vergelijkbare Sars-epidemie ingehaald. Sars verspreidde zich in 2003 naar meer dan twee dozijn landen. Maar het sterftecijfer van het nieuwe virus is veel lager dan dat van Sars, wat ambtenaren ertoe heeft gebracht te geloven dat het niet zo dodelijk is.

Schattingen van de Universiteit van Hong Kong suggereren dat het totale aantal gevallen veel hoger zou kunnen zijn dan officiële cijfers suggereren. Meer dan 75.000 mensen zijn mogelijk besmet in de stad Wuhan, die in het epicentrum van de uitbraak is, zeggen experts.

Quarantine
De VS, dat een zeldzame noodsituatie voor de volksgezondheid verklaarde, verbood de toegang van alle vreemdelingen die China de afgelopen twee weken hadden bezocht. Amerikaanse burgers en inwoners die terugkeren uit de provincie Hubei, waar de uitbraak begon, zullen 14 dagen in quarantaine worden geplaatst. Degenen die terugkeren uit andere delen van China zullen gedurende een vergelijkbare periode hun eigen toestand kunnen volgen.

Een ander bevestigd geval in de VS op vrijdag - in Californië - bracht het aantal daar op zeven. Robert Redfield, directeur van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), zei dat 191 mensen werden geobserveerd.

Australië, dat een soortgelijk verbod aankondigde, zei dat het zijn burgers die uit China aankwamen twee weken in quarantaine zou plaatsen. Er is ook een aantal evacuaties uit China geweest terwijl buitenlandse regeringen eraan werken om hun burgers terug te brengen.

Meer dan 300 Indiërs kwamen zaterdag in Delhi aan nadat ze uit Wuhan waren geëvacueerd. Thailand is ook van plan om zijn onderdanen de komende dagen uit de stad te evacueren. Van het VK, Zuid-Korea, Singapore en Nieuw-Zeeland wordt verwacht dat ze evacués gedurende twee weken in quarantaine plaatsen om ze op symptomen te controleren en besmetting te voorkomen.
Advertenties